"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія залежить від коштів ЄС так само, як Європа від її газу - єврокомісар

Понеділок, 19 березня 2012, 11:18

Імпорт Європою російського газу може значно зрости, не створюючи небезпечної залежності.

Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, передає "Українська енергетика" з посиланням на The Wall Street Journal.

Єврокомісар заявив, що він би не сильно стурбувався, якби імпорт російського газу в загальному споживанні ЄС зріс із теперішніх 25% до 30% чи навіть більше.

"У мене немає жодних проблем, якщо Росія постачатиме до 30% нашого загального споживання. Я вважаю, що було б доречно, якби російський газ становив 50% чи більше", сказав Гюнтер Еттінгер.

Реклама:

"Інтерес Росії в тому, щоб продати газ та отримати гроші, і тому вони залежні від наших грошей так само, як ми залежні від їхнього газу", сказав він.

Він пояснив, що збільшення імпорту не буде проблемою, якщо ЄС водночас матиме "відповідних додаткових партнерів", таких як Норвегія та Алжир, більші потужності для використання скрапленого газу та мережу, яка дозволить легко переміщати газ через кордони, щоб задовольнити аварійні потреби в будь-якій країні.

Еттінгер сказав, що ЄС повинен продовжити займатися питанням імпорту газу з Центральної Азії, яке є одним з основних енергетичних пріоритетів. Він сказав, що переговори з Туркменістаном та Азербайджаном щодо угоди з будівництва Транскаспійського трубопроводу просуваються і можуть завершитися в червні або липні, в той час як сам трубопровід може бути побудований до кінця цього десятиліття.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!