Країни Азії очолили список найбільших імпортерів зброї

Понеділок, 19 березня 2012, 09:28

Обсяги світових поставок зброї в період з 2007 по 2011 рік зросли у порівнянні з попереднім п'ятиріччям (2002 - 2006 роки) на 24%; п'ятірку найбільших імпортерів зброї очолили держави з Азії.

Про це йдеться в повідомленні Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (СІПРІ) на основі чергових даних про постачання основних видів звичайних озброєнь і військового обладнання, передають "Риа новости".

База даних інституту охоплює період з 1950 року.

В описі тенденцій міжнародних військових трансферів експерти інституту користуються середніми показниками п'ятирічного періоду.

Реклама:

Очолила список найбільших одержувачів зброї, за даними за 2007-2011 рік, як і в попередньому списку (за 2006-2010 роки), Індія.

На її частку за останні п'ять років прийшлося 10% глобального імпорту.

На другому місці в списку - Південна Корея (6%), за нею йдуть Пакистан (5%), Китай (5%) і Сінгапур (4%).

Помітною тенденцією останніх років експерти називають зниження обсягів китайського імпорту зброї на користь зростання експорту зброї з Китаю.

Якщо в 2002 - 2006 роках Китай називався найбільшим одержувачем зброї, то в списку експортерів за 2007-2011 роки країні було віддано четверте місце.

За даними експертів, за останні 10 років обсяги китайських експортних поставок зброї виросли на 95%, що робить його шостим за величиною постачальником зброї в світі.

Однак, як зауважують в СІПРІ, будь-якого значного прориву на ринку поставок Китай поки не досяг, оскільки зростання експорту відбувається, головним чином, за рахунок поставок в Пакистан.

Як випливає з опублікованого списку, стабільною залишається п'ятірка країн-найбільших постачальників озброєння.

Цього року, як і минулого, його очолюють США. Далі йдуть Росія, Німеччина, Франція і замикає список Британія.

"Арабська весна", вважають експерти, зробила обмежений вплив на поставки зброї, і експорт в країни, охоплені цими подіями, триває.

США залишаються основним постачальником як в Туніс, так і до Єгипту. Російські поставки до Сирії в період з 2007 по 2011 рік, за даними шведських експертів, становили 72% сирійського імпорту.

"Поставки зброї державам, на які вплинула "арабська весна", викликали громадські та парламентські дебати в ряді держав-постачальників. Проте, вплив цих дебатів на політику експорту озброєнь до сих пір був обмеженим", - сказав один із співробітників програми СІПРІ з поставок зброї Марк Бромлі, коментуючи в повідомленні для преси результати аналізу.

Опубліковані в Стокгольмі дані є частиною матеріалів, які готуються до публікації в щорічнику "СІПРІ-2012", черговий номер якого буде представлений в червні 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: