Україна сподівається, що проблема з поставками сирів у РФ буде вирішена

Субота, 17 березня 2012, 11:39

Втрати українських переробників молочної продукції через "сирну суперечку" з Росією становили в першому кварталі нинішнього року 150 млн доларів.

Такі дані навів в п'ятницю міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, який перебуває тут з робочим візитом, передає "Итар-Тасс".

"Звичайно, є втрати, - сказав він. - Переробник молочної продукції змушений був з урахуванням скорочення ринку реалізації товару зменшити закупівельну ціну для виробників молока. На нас це негативно позначається".

Міністр нагадав, що протягом останніх 20 років Україні не вдавалося зупинити падіння обсягів виробництва молока.

Реклама:

"Буквально тільки в минулому році ми з цим завданням впоралися, почали нарощувати обсяги, і тепер вся ця ситуація (з припиненням поставок сирів до Росії) дає негативний ефект".

За словами співрозмовника, поки припинений експорт сиру, підприємства переорієнтувалися на виробництво сухого молока. Вони також шукають нові ринки збуту.

Нагадаємо, раніше Росспоживнагляд заборонив постачання і реалізацію в РФ молочної продукції семи українських підприємств: "Прометей" (Чернігівська область), "Пирятинський сирзавод" та "Гадячсир" (обидві - Полтавська область), а також Баштанського (Миколаївська область) та Лозівського сирзаводів (Харківська область), Хмельницька маслосирбаза (Хмельницька область) та компанії "Бель Шостка України" (Сумська область).

За заявами російської сторони, продукція цих компаній не відповідає технічному регламенту РФ, тому що містить рослинні жири. Українські виробники вважають ці звинувачення необгрунтованими.

Міністр повідомив, що Україна щорічно продає в Росію сирів на 500 млн доларів.

Для неї це самий великий ринок збуту.

Він висловив упевненість, що "сирна суперечка" незабаром буде благополучно вирішена.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!