"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ рекомендує Українi посилити макроекономічне регулювання

Четвер, 15 березня 2012, 16:43

Українi слiд розглянути можливiсть посилення макропруденцiйного регулювання.

Про це заявив постiйний представник Мiжнародного валютного фонду в Українi Макс Альєр, передає "Інтерфакс-Україна".

"Багато з проблем, що з'явилися в 2008 роцi, виникли не лише внаслiдок ситуацiї в конкретнiй фiнансовiй установi. На макрорiвнi iснували серйознi проблеми, якими потрiбно було займатися. У передкризовi роки в Українi спостерiгалося велике вливання капiталу у фiнансову систему, i рiвень кредитування приватного сектора зрiс на 100% протягом кiлькох років", - сказав Альєр.

За його словами, потрiбно займатися наглядом не лише на рiвнi окремого банку, але потрiбно, щоб вiдповiднi органи подивилися на макроситуацiю в цiлому i вдалися до вiдповiдних дій.

Реклама:

У цьому зв'язку представник МВФ зазначив, що країни, яким вдалося зменшити вплив припливу великого капiталу на локальний ринок, змогли легше подолати наслiдки фiнансової кризи.

За оцiнкою Альєра, однiєю зi складових глобальної фiнансової кризи стали як недолiки в режимi нагляду у фiнансовiй системi в рiзних країнах, так i як слабкiсть регуляторної системи в свiтi.

"Ми вважаємо, що необхiднi масштабнi дiї як на нацiональному, так i на мiжнародному рiвнi, узгодженi дiї для виправлення цих недолiкiв. Перша мета - це знизити ймовiрнiсть ще однiєї кризи, друга мета - якщо криза все-таки настане, то треба знизити вплив цiєї кризи", - сказав вiн.

При цьому Альєр вiдзначив важливiсть координацiї регуляторної дiяльностi у свiтi.

"Це допоможе запобiгти грi фiнансових установ iз регуляторними системами. До кризи було так: рiзнi країни з рiзними регуляторними нормами - можна дiяльнiсть вести десь, а ризики переносити в iншу географiчну область. Тому замiсть конкуренцiї регуляторних систем рiзних країн має бути узгоджена дiяльнiсть для того, щоб були рiвнi умови в координацiї регуляторної дiяльностi", - сказав вiн.

Альєр також вiдзначив важливiсть для наглядових органiв в аналiзi враховувати не лише локальнi, але i транскордоннi ризики.

"Потрiбно бiльшою мiрою заглядати вперед, потрiбно зосереджуватися не лише на стандартних ризиках, якi є на локальних ринках на нацiональному рiвнi, а й замислюватися про транскордоннi ризики. Iснують банки, у яких головний офiс розташований в iншiй країнi, а дiяльнiсть вони здiйснюють ще в якiйсь третiй країнi, тому неможливо зосереджуватися просто на своїх кордонах пiд час нагляду", - зазначив вiн.

Крiм того, Альєр вiдзначив важливiсть посилення нагляду не лише за банками, а й за небанкiвськими установами.

"Нагляд традицiйно зосереджувався лише на банках, iснували бiльш жорсткi регуляторнi норми для банкiв. Але значна частина дiяльностi може переходити з банкiв у небанкiвськi фiнансовi установи або компанiї, тому дуже важливо, щоб нагляд, регулювання зосереджувалися не лише на фiнансових установах", - сказав вiн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!