Європа захистила Україну від скорочення транзиту російського газу

Четвер, 15 березня 2012, 11:10

"Газпром", який обіцяє перенаправити більшу частину транзиту газу з українського напрямку в газопровід Nord Stream, навряд чи зуміє виконати цю погрозу.

Єврокомісія зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, які з'єднують Nord Stream із газовою інфраструктурою ЄС, резервувати до 50% їх потужності під доступ інших постачальників газу.

Це означає, що через Nord Stream "Газпром" зможе прокачувати порядку 27,5 млрд кубометрів газу - половину потужності Nord Stream, пише "Комерсант-Україна".

У середу юрист Gascade, яка управляє транспортними активами Wingas - СП "Газпрому" і німецької Wintershall, Гордон Томас заявив, що газопровід NEL, який є продовженням труби Nord Stream на території Німеччини, не зумів домогтися від Єврокомісії дозволу на виключення від доступу третіх осіб.

Реклама:

За словами Томаса, "заявка (в Єврокомісію) була подана, але відхилена".

Він підкреслив, що "повторно вона подаватися не буде", не пояснивши причин цього рішення.

Томас лише уточнив, що тепер NEL буде змушений резервувати не менше 35% потужностей для доступу третіх осіб.

Проектна потужність газопроводу складає 20 млрд кубометрів, тобто під доступ третіх осіб буде резервуватися близько 7 млрд кубометрів.

Відповідно, через NEL "Газпром" зможе прокачувати не більше 13 млрд кубометрів газу, який прийде в Німеччину через Nord Stream.

NEL - газопровід протяжністю 440 км і потужністю 20 млрд кубометрів, початковою точкою якого є Грайфсвальд (узбережжя Німеччини в Балтійському морі), а кінцевою - газосховище "Реден".

Будівництво ведеться Wingas (володіє 51% акцій проекту), а також E.ON, Gasunie і Fluxys.

Уже побудовано більше 320 км, запуск намічений на 2012-2013 роки.

Вартість проекту - 1 млрд євро.

NEL повинен з'єднати підводний газопровід Nord Stream, який іде по дну Балтики з Росії до Німеччини, з газотранспортною системою ЄС.

Сьогодні головним транзитером газу "Газпрому" до Європи є Україна (100 млрд кубометрів на рік експорту в ЄС із загального обсягу 150 млрд кубометрів), і "Газпром" домагається контролю над її газотранспортною системою, погрожуючи в іншому випадку знизити обсяг прокачування.

Перенаправити потоки з України "Газпром" обіцяв саме в Nord Stream.

Якщо для NEL буде те ж обмеження, що і для OPAL, прокачати через Nord Stream "Газпром" зможе не більше 27,5 млрд кубометрів газу на рік.

Це можна порівняти з потужністю тільки однієї нитки Nord Stream (27,5 млрд кубометрів), але в цьому році повинна бути запущена друга.

Виходить, що повністю "Газпром" її завантажити не зможе.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: