"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іноземна експертиза не знайшла пальмової олії в українських сирах

Четвер, 15 березня 2012, 10:43

В українських сирах, які першими потрапили під заборону Росспоживнагляду, немає пальмової олії.

Про такі результати незалежної експертизи, зробленої за кордоном за замовленням української сторони, повідомив ТСН голова Держветфітослужби України Іван Бісюк.

На початку сирної війни з Росією його відомство доставили на закордонне тестування зразки сирів трьох виробників: Пирятинського і Менського сирзаводів та підприємства "Гадячсир".

За словами Бісюка, експертиза підтвердила: ці сири якісні і не містять рослинної олії.

Реклама:

Офіційні результати тестів, які повинні стати вагомим аргументом в сирній війні, очікують отримати через 10 днів.

"За попередніми даними я повинен сказати, що наявність рослинних жирів в наших сирах немає. Вони відсутні", - сказав Бісюк.

Нагадаємо, офіційні заяви щодо відсутності рослинних жирів ще не гарантують, що це так в дійсності. В Україні якість продуктів харчування дуже погано контролюється. Свого часу виробники ковбасних та інших виробів пролобіювали норми законодавства, які зобов'язують державні контролюючі органи попереджати про будь-які перевірки. На час перевірок технологія, яка заявлена ними при отриманні дозволів, витримується дуже суворо. Але після закінчення перевірки якість знову неможливо контролювати.

Такі випадки висвітлюють численні телевізійні програми, які проводять незалежне тестування продуктів харчування, які продаються в магазинах України. Зокрема, у продуктах знаходили збудників інфекцій та речовини, які мають бути відсутні за технологією. Про жодні покарання таких виробників нам не відомо.

Як повідомлялося, 8 лютого Росспоживнагляд призупинив ввезення сирів 3 українських підприємств до Росії, пояснивши це невідповідністю продукту нормам митного союзу Єдиного економічного простору, куди входять Росія, Казахстан і Білорусь.

Зокрема, ішлося про нібито наявність в українському сирі пальмової олії, про що споживач не був поінформований на етикетці.

Пізніше Росспоживнагляд р призупинив ввезення сирів ще 4 українських підприємств.

В середині лютого Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України направила 4 зразка українського сиру в іноземні лабораторії для експертизи на відповідність стандартам якості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: