Україна поскаржилася СОТ на боротьбу з курінням в Австралії

Четвер, 15 березня 2012, 09:24

Україна подала до Світової організації торгівлі скаргу на дії Австралії, яка 9 листопада 2011 року прийняла закон, який забороняє використання торговельних марок і логотипів компаній в оформленні сигаретних пачок.

Скарга України була направлена ще 11 листопада, а в минулий вівторок уряд подав запит про початок двосторонніх консультацій з Австралією, пише газета "Комерсант-Україна".

Україна вважає, що нові австралійські правила порушують угоду СОТ "Про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності".

Як відомо, з 1 грудня 2012 року всі сигарети в Австралії будуть продаватися в однакових пачках темно-коричневого кольору.

Реклама:

Назви виробників і марка сигарет будуть написані стандартними літерами білого кольору.

При цьому написи, що попереджають про небезпеку куріння для здоров'я, а також фотографії, які ілюструють поширені хвороби курців, будуть займати 75% лицьового боку пачки і 90% заднього.

Вжиті заходи відповідають вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка наполягає на широкому застосуванні нецінових заходів щодо зниження попиту на тютюнові вироби в світі.

Новий закон викликав протести виробників.

Зокрема, торік British American Tobacco подала позов до Високого суду Австралії. Найбільший виробник сигарет у цій країні заявив, що таким чином Австралія фактично намагається без компенсації відібрати інтелектуальну власність, яка належить компанії.

Про свій намір подавати судові позови заявляли також Philip Morris й Imperial Tobacco.

Отримати коментарі урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького виданню у середу не вдалося.

Проте раніше він говорив, що уряд може направити таку скаргу, оскільки отримав звернення вітчизняної асоціації "Укртютюн", яка об'єднує тютюнових виробників.

Глава асоціації Валентина Хоменко відмовилася коментувати причини такої скарги. Однак менеджер із комунікативних питань "Брітіш Американ Тобакко Україна" Олена Тищенко-Тишковець підтвердила, що це питання обговорювалося асоціацією в рамках діалогу з розвитку експортних можливостей України.

Водночас, джерело видання, близьке до Мінекономрозвитку, здивоване тим, що Україна вирішила зайнятися вирішенням торговельних проблем в ситуації, коли інтереси національних виробників не зачеплені.

За даними Держстату, Україна не експортує тютюнову продукцію до Австралії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!