Якщо Україна не освоїть "кіотські" гроші, то їх доведеться повернути

Середа, 14 березня 2012, 16:46

Україна буде змушена повернути кіотські 470 млн євро, отримані за рахунок продажу Японії та Іспанії одиниць встановленої кількості (AAUs), якщо не встигне освоїти їх до кінця 2012 року.

Таку думку висловили експерти "Фонду цільових екологічних інвестицій", передає "Інтерфакс-Україна".

"Викликає занепокоєння те, що сьогодні Мінекології та Держекоінвестагентство переглядають досягнуті раніше з Японією та Іспанією домовленості про реалізацію проектів, спрямованих на скорочення викидів парникових газів в ряді регіонів України. Згідно з підписаними договорами, проекти повинні бути реалізовані до кінця 2012 року", - кажуть у фонді.

Експерти відзначають, що раніше проведені тендери на закупівлю товарів і послуг за "кіотські" гроші зараз скасовані.

Реклама:

"Щоб заново провести тендери в рамках чинного законодавства і реалізувати проекти, часу практично не залишилося. Не виключено, що Україні доведеться повертати залучені 470 млн євро у рамках Кіотського протоколу", - резюмують у фонді.

За даними експертів, з грудня 2011 загальмувалася також реалізація ряду проектів в рамках іншого механізму Кіотського протоколу - спільного впровадження.

Зараз у список очікування поставлені більше 30 проектів, при тому, що нормативними документами відпущено 30 днів на розгляд документів" , - зазначили в "Фонді цільових екологічних інвестицій".

Нагдаємо, Україна реалізувала Японії 44 млн одиниць встановленої кількості (AAUs), Іспанії - 3 млн одиниць.

З 12 жовтня 2011 року участь України в міжнародній торгівлі викидами була тимчасово призупинена через порушення правил звітності про викиди парникових газів за 1990-2008 роки згідно з Кіотським протоколом.

Проте нещодавно Україна отримала позитивне рішення в питанні відновлення повноцінної участі в механізмах Кіотського протоколу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: