Бойко розраховує зберегти обсяги транзиту російського газу

Середа, 14 березня 2012, 09:10

Україна розраховує зберегти обсяги транзиту російського газу до країн Європи в 2012 році на рівні близько 100 млрд кубометрів.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, відповідаючи на запитання, чи зміняться обсяги транзиту газу у зв'язку із запуском газопроводу "Північний потік", повідомляє агентство УНІАН.

"За рік буде близько 100 млрд, як і було раніше", - сказав Бойко.

Міністр розповів, що зараз українська ГТС завантажена в повному обсязі.

Реклама:

Як повідомлялося, у січні-лютому, за оперативними даними, Україна скоротила транзит природного газу до країн Європи на 12,5%, або на 2,409 млрд кубометрів, порівняно з аналогічним періодом 2011 року, - до 16 млрд 918,14 млн кубометрів.

У 2011 році Україна збільшила транзит природного газу до країн Європи на 5,9%, порівняно з 2010 роком, - до 101,098 млрд кубометрів.

Перша черга газопроводу "Північний потік", що з'єднав Росію та Німеччину по дну Балтійського моря, потужністю 27,5 млрд. кубометрів на рік, була запущена 8 листопада 2011 року.

Запуск другої черги, після якого потужність трубопроводу подвоїться, заплановано на жовтень 2012 року. Наразі побудовано 917 км із 1224 км другої нитки.

Росія будує газопроводи, які оминають Україну. Деякі українські політики заявляють, що росіянам треба віддати контроль над ГТС України (безпосередньо або через консорціум), щоб Росія продовжувала транспортувати газ через територію нашої країни. Зокрема, вже декілька разів з подачі міністра енергетии Юрія Бойка через Верховну Раду намагалися "протягнути" законопроект, який полегшив би перехід ГТС під контроль Росії.

Переговори щодо зниження ціни на російський газ для України, які від нашої країни веде Бойко, вже четвертий місяць поспіль не мають жодного результату. В таких умовах прийняття вище зазначеного законопроекту виглядає як навмисна гра на користь "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: