"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада збирається скасувати тендери в паливно-енергетичному секторі

Вівторок, 13 березня 2012, 18:36

Верховна рада має намір дозволити проведення державних закупівель паливно-енергетичних ресурсів для виробництва електричної та теплової енергії без тендерів.

 

За прийняття в першому читанні законопроекту № 10006 "Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності" проголосувало 236 депутатів при мінімально необхідних 226, передає "Дело" з посиланням на "Українські новини".

У документі окремо наголошується, що від передбачених законом про держзакупівлі тендерних процедур звільняються і закупівлі тепловидільних елементів (ТВЕЛів) для ядерних реакторів.

Також Рада має намір звільнити від тендерних процедур закупівлі сирої нафти і газового конденсату для виробництва нафтопродуктів, а також закупівлі товарів для перепродажу третім сторонам.

Реклама:

Документ прописує спеціальну процедуру здійснення держзакупівель у сфері поставок, транспортування, зберігання і розподілу нафти і природного газу, виробництва транспортування та постачання теплової та електричної енергії, питної води, водовідведення, залізниць, міського електротранспорту поштового зв'язку, фіксованого зв'язку, діяльності портів, аеропортів та автостанцій, геологічної розвідки паливних ресурсів.

Для цих галузей існуючий поріг держзакупівель (100 тис гривень для товарів і послуг і 1 млн гривень для робіт) застосовується тільки при закупівлях за державні кошти, якщо ж підприємства та установи роблять закупівлі за власні кошти, то поріг держзакупівель становить 2,5 млн гривень для товарів і послуг та 5,5 млн гривень для робіт.

Крім того, парламент має намір дозволити не застосовувати тендерні процедури до закупівель у зазначених сферах у дочірніх підприємств, а також підприємств, що забезпечують перевезення, 100% акцій яких належить державі.

Також Рада має намір вивести з-під дії тендерних процедур підприємства, що входять в єдиний виробничо технологічний комплекс залізничного транспорту.

Нагадаємо, діюча редакція закону про держзакупівлі була прийнята Радою 1 червня 2010 року.

Після змін, які були прийняті в липні 2011 року, з-під дії закону про держзакупівлі були виведені всі закупівлі Аграрного фонду.

У Мінекономрозвитку забрано право візувати закупівлі в одного учасника (близько 30% всіх держзакупівель).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!