"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голова Європарламенту назвав причини кризи

Вівторок, 13 березня 2012, 12:42

Голова Європарламенту Херман ван Ромпей вказав на два найважливіші фронти економічних зусиль ЄС - бюджетна консолідація, з одного боку, і економічне зростання і зайнятість - з іншого.

Із такою заявою він виступив у вівторок на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі за підсумками саміту ЄС 1-2 березня, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Дехто говорить, що ці два фронти суперечать один одному. Проте, наше завдання - домогтися того, щоб так не було", - заявив ван Ромпей.

Говорячи про причини кризи, глава Європарламенту зазначив, що в різних країнах вони були різними.

Реклама:

Але в більшості не ішлося про надмірні державні витрати.

У низці випадків причина була в погано контрольованому банківському секторі, який обвалився, і платники податків були змушені його рятувати.

В інших державах "штучне економічне зростання" сприяло створенню економічних бульбашок, які луснули із настанням кризи, що спричинило за собою зростання бюджетного дефіциту і державного боргу.

"Проблема в деяких країнах полягала в тому, що рівень держборгу постійно наростав. Це призвело до того, що більшість держав-членів ЄС мають борг, який перевищує допустимий максимум в 60% ВВП", - сказав ван Ромпей, додавши, що в результаті в період кризи вони залишилися без резерву безпеки.

У зв'язку з цим, на думку голови Європарламенту, прийнятий останнім самітом ЄС "бюджетний пакт" надзвичайно важливий для підтримки економічної рівноваги.

Однак, вважає ван Ромпей, контроль над бюджетом має поєднуватися з інвестиціями в майбутнє.

Необхідно інвестувати в освіту, наукові дослідження, інновації, розвиток, більш ефективну допомогу безробітним.

Повинна активніше вестися боротьба з ухиленням від сплати податків, потрібно знизити податок на робочу силу і скорочувати бюрократію.

Зменшенню ваги бюрократії, за словами глави Європарламенту, має сприяти розвиток ринку цифрових технологій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!