Європейські міністри фінансів схвалили кредити для Греції

Вівторок, 13 березня 2012, 09:21

Міністри фінансів єврозони політично схвалили другу програму допомоги Греції.

Про це заявив глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер в понеділок увечері після зустрічі міністрів у Брюсселі, повідомляє агентство "Интерфакс".

"В принципі ми домовилися сьогодні запустити пакет другої програми для Греції. Формалізація цього рішення буде у середу", - сказав Юнкер.

Він пояснив, що ще належить уточнити "деякі внутрішні процедури".

Реклама:

Глава Єврогрупи повідомив на прес-конференції, що на засіданні була тривала дискусія щодо грецької програми.

Міністри фінансів єврозони вітали обмін приватними власниками грецьких облігацій.

Успіх цієї операції дозволить знизити грецький борг до 117% ВВП до 2020 року замість запланованих 120,5%, відзначив Юнкер.

"(Це) більш позитивний, ніж було передбачено, результат", - сказав голова Єврогрупи, висловивши сподівання, що резервна сума зможе виконати роль "амортизатора" для грецької влади.

Юнкер повідомив, що від грецького уряду отримані запевнення в тому, що власники облігацій не отримають ні прямих, ні непрямих компенсацій.

"Це найважливіший момент, тому що якщо Греція повинна була б дозволити компенсації приватним власникам облігацій, то ми опинилися б перед тими ж самими труднощами у всіх державах зони євро", - висловив свою думку глава Єврогрупи.

Це, за його словами, могло б призвести до перегляду аналізу стійкості грецького боргу.

На період 2012-2013 років єврозона передбачає допомогу Греції в 130 млрд євро, сказав Юнкер, назвавши суму безпрецедентною.

"Час від часу нам ставлять питання, чи повинна Греція вийти із зони євро, немов хтось повинен підштовхнути Грецію вийти з неї. Що стосується нас, ми навіть не ставимо такого питання. Греція є і залишиться членом єврозони, що б не сталося", - підкреслив голова Єврогрупи.

Він також повідомив, що Брюссель очікує вкладу в допомогу від МВФ, питання з яким має вирішитися на раді фонду 15 березня.

Юнкер назвав другу програму допомоги "другим шансом" для Греції, який вона не повинна упустити.

Європейська комісія буде допомагати країні в реалізації програми і у здійсненні соціальних реформ, оскільки країна потребує не тільки фінансового оздоровлення, але також і економічного зростання.

Виплати для обслуговування боргу надходитимуть на спеціальний заблокований рахунок.

Грецький уряд дав запевнення Єврогрупи, що не пізніше квітня проведе через парламент закон, який закріплює зобов'язання Греції перед міжнародними донорами.

"Ми наполягали на тому, щоб грецький уряд представив проект такого закону якомога швидше", - підкреслив голова Єврогрупи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!