Арбузов хоче знизити ставки за кредитами для позичальників

Понеділок, 12 березня 2012, 15:42

Нацбанк планує знизити ставки рефінансування, що дозволить знизити відсоткові ставки за кредитами для кінцевих позичальників.

Про це заявив голова НБУ Сергій Арбузов, передає DT.UA.

"У планах Нацбанку - подальше зниження власних ставок рефінансування. Але ще більш важливо те, що це зниження буде підкріплено налагодженням автоматичного механізму рефінансування банків за зниженими ставками, що вже давно відповідає насущним потребам ринку", - повідомив Арбузов.

За його словами, мова йде про значне збільшення ефективності функціонування так званого трансмісійного механізму перерозподілу грошей в економіці.

Реклама:

"А значить, не тільки збільшення ринкових обертів, але й більш ефективну роботу ринкових важелів зниження процентних ставок за кредитами для кінцевих позичальників", - пояснив Арбузов.

Він нагадав, що в 2012 році в умовах зниження інфляційних ризиків, НБУ вже двічі знижував ставки за постійно діючими механізмами рефінансування овернайт.

Обидва рази ставки знижувалися на 0,25 відсоткового пункту і на сьогодні їхнє значення становить 8,75% за кредитами під забезпечення державними цінними паперами і 10,75% за кредитами без забезпечення (бланковими).

"Зазначені заходи сприяють тенденції до поступового зниження вартості коштів за кредитними операціями у національній валюті. Так, з початку року середньозважена ставка за гривневими кредитами знизилася з 17,2% до 15,3%", - зазначив Арбузов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!