"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ісландія може відмовитися від крони

Понеділок, 12 березня 2012, 11:42

Ісландія повинна або увійти до Євросоюзу та прийняти євро, або не входити до ЄС, але все одно взяти собі валюту іншої держави.

Про це заявила прем'єр-міністр Ісландії Йоханна Сігурдардоттір, повідомляє Lenta.Ru.

За її словами, необхідність використання чужої валюти пов'язана з існуючими проблемами в економіці.

Як відомо, Ісландія постраждала від кризи 2008-2009 років чи не найбільше в Європі – врятувати державу від дефолту вдалося тільки за рахунок кредитів з боку міжнародних організацій, а також націоналізації банків.

Реклама:

В результаті кризи курс ісландської крони знизився удвічі – якщо п'ять років тому за долар давали близько 67 крон, то зараз – більше 125.

Ісландія почала переговори про входження в Євросоюз в липні 2010 року. Передбачається, що голосування з цього питання відбудеться на початку 2013 року.

Утім, поки соціологічні опитування показують, що ісландці ставляться до цієї ідеї скептично: 56,2% респондентів висловлюються проти входження в ЄС, а підтримують це рішення тільки 26,3% жителів країни.

Водночас, серед фінансистів останнім часом обговорюється можливість запровадження в Ісландії канадського долара – стабільної валюти країни, економіка якої, як і Ісландії, багато в чому є сировинною.

Цю ідею вже підтримало посольство Канади в Ісландії.

Раніше також обговорювалися варіанти прив'язки валюти острівної держави до американського долара, японської єни або норвезької крони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: