"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" веде переговори про створення нових енергопроектів в Європі

Неділя, 11 березня 2012, 14:01

Російський газовий монополіст "Газпром" після припинення обговорення альянсу в електроенергетиці з німецькою RWE просунувся в переговорах про спільні проекти в північно-західній Європі з датської Dong Energy, які вів з весни 2011 року.

Про це йдеться у повідомленні концерну, передає Reuters.

"Газпром" і Dong Energy в квітні 2011 року домовилися подумати про будівництво газової генерації в Європі.

"Після підписання ... меморандуму про наміри "Газпром" і Dong Energy провели тривалі переговори і домовилися про план дій щодо подальшої співпраці в північно-західній Європі як на базі існуючих електростанцій, що працюють на природному газі, так і в галузі будівництва нової сучасної електростанції парогазового типу ", - повідомила прес-служба концерну.

Реклама:

Сторони підготують проектну документацію та фінансово-економічне обгрунтування участі "Газпрому" в таких проектах.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер, якого цитує прес-служба, сказав, що співпраця з Dong має "хороші перспективи", і підтвердив зацікавленість газової монополії у виході на зарубіжні ринки електроенергетики.

"Електроенергетика є одним із пріоритетних напрямків нашої діяльності в Європі. "Газпром" зацікавлений в участі спільно з провідними європейськими енергетичними компаніями не тільки в уже існуючих електроенергетичних проектах, але і в будівництві нових сучасних електростанцій, що працюють на природному газі", - сказав Міллер.

Влітку минулого року російська газова монополія, яка давно прагне вийти до кінцевих європейських споживачів, говорила про інтерес до електроенергетичної галузі Німеччини, що відмовилася від атомної програми після ядерної кризи в Японії.

Незабаром після цього "Газпром" і RWE вирішили стати стратегічними партнерами у виробництві електроенергії в Європі, домовившись про пошук спільних проектів.

Російський концерн думав також про співпрацю в будівництві газових електростанцій з іншими партнерами - E.ON, Wintershall і незалежними генеруючими компаніями, але обіцяв ексклюзивність RWE до жовтня 2011 року, а потім - до кінця року.

Сторони не змогли домовитися і в грудні припинили переговори про альянс, після чого російський газовий гігант повідомив, що все одно придивляється до 3-5 проектів в Баварії і готовий продовжити обговорювати співробітництво з RWE вже поза ексклюзивної основи.

Близькі до переговорів джерела припускали, що переговори з RWE частково провалилися через можливу ​​угоду "Газпрому" з Dong.

Підконтрольна Данії Dong Energy також має контракт з російською монополією на поставку газу по газопроводу "Північний потік".

Датська компанія - світовий лідер в офшорній вітроенергетиці, а також володіє електростанціями у Великобританії, Швеції, Нідерландах, управляє газовими станціями в Данії.

"Газпром" вже зараз є найбільшим власником енергоактивів в РФ потужністю 37 гігават.

"Газпроменергохолдінг", керуючий енергетикою газової монополії, також самостійно шукав цікаві для покупки електростанції в Болгарії, Великобританії, Німеччині та країнах Бенілюксу, дивився на будівництво газової генерації в Східній Азії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!