Ще одні торговці електроенергією хочуть підняття тарифів для населення

Четвер, 1 березня 2012, 12:59

Ціни на електроенергію для промисловості значно перевищують тарифи для населення, тобто відбувається перехресне субсидування, яке потрібно ліквідувати.

Про це сказала виконавчий директор "AES Україна" Альфія Джумаєва під час третьої щорічної конференції Адама Сміта "Український енергетичний форум".

Джумаєва впевнена, що українці повинні платити за електроенергію значно більше.

“За нашими розрахунками, для того, щоб прибрати повністю кроссубсидування, тариф повинен зрости десь на 190 гривень", - вважає вона.

Реклама:

Також її дивує, коли преса неадектватно реагує на заяви про необхідність підвищення цін на електрику.

"Ви знаєте, мене здивувала реакція преси, коли Тимченко (директор ДТЕК Ахметова – "ЕП") сказав про те, що населення оплачує 30%. Але це об'єктивна реальність", - наголосила Джумаєва.

Ліквідація перехресного субсидування та підвищення тарифів на струм для населення, на її думку, необхідні для реконструкції енергетичної інфраструктури.

Так, за оцінкою Джумаєвої, в Україні потрібно реконструювати 40% розподільних електричних мереж, на що буде потрібно близько 134 млрд гривень.

При цьому вона зазначила, що в 2011 році на реконструкцію електромереж було витрачено лише 3,7 млрд гривень, тобто близько 1% від усієї потреби вкладень.

Як відомо, "AES Україна" є посередником із торгівлі струмом в Україні.

Їй належать "Київобленерго" та "Рівнеобленерго", які експлуатують електромережі Київської та Рівненської областей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!