"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Розробляти сланцевий газ в Україні можуть і невеликі компанії – експерт

Четвер, 1 березня 2012, 10:27

Займатись розробкою сланцевого газу в Україні можуть не тільки великі світові компанії, але й маленькі та середні, головне – їх фінансова спроможність та досвід роботи.

Про це в ході третьої щорічної конференцій Адама Сміта "Український енергетичний форум" заявив секретар міжвідомчої комісії з організації укладання та виконання угоди про розподіл продукції (УРП) Володимир Ігнащенко, відповідаючи на питання генерального директора австрійської компанії RAG Маркуса Міттіреггера щодо можливості участі пошуку нетрадиційного палива з боку не лише великих компаній, таких як Shell, ExxonMobil та інших, повідомляє "Українська енергетика".

"Ви завжди говорите про великі компанії… Чого я очікую від уряду – правових норм", – апелював Маркус Міттіреггер.

В свою чергу, Володимир Ігнащенко пояснив, що держава у своєму виборі керуватиметься іншими критеріями, ніж розмір компанії, найважливіше – це фінансові можливості.

Реклама:

"Якщо є політична воля давати велику ділянку, беріть великі інвестиційні зобов’язання", – закликав він.

За його словами, з початку первинна заявка на Юзівську площу сягала 18,5 тис. кв. км, а на Олеську – менше 15 тис. кв. км, однак їх скоротили удвічі. Водночас, на його переконання, і цього досить.

"Тому ми і вимагаємо досить активної п’ятирічної роботи і досить великих інвестицій. І, якщо відносно невелика компанія готова робити таку інвестицію, все-таки 200 млн. доларів – це не мала сума… Ми чекаємо, що переможець дасть і більше. Тому будь ласка, нехай маленькі середні компанії теж претендують", – запевнив Ігнащенко.

Він вважає, що критерієм оцінки компанії стане її досвід у пошуку та видобутку, фінансова спроможність та досвід безаварійної роботи з пошуку сланцевого газу.

"Готові ви нести такі ризики – будь ласка. Якщо прийдуть такі ось агресивні, гнучкі, невеликі компанії, ми тільки будемо вітати, якщо вони переможуть в конкурсі і будуть так креативно працювати на Олеській чи на Юзівській ділянках… Ніяких критеріїв додаткових по капіталізації по якимось так аудиторським висновкам і так далі, цього не буде", – сказав він.

Як повідомлялося, російсько-британська компанія "ТНК-ВР" має намір взяти участь в конкурсі на розробку Юзівської площі на умовах УРП з ТОВ "Надра Юзівська".

Крім цього, американська нафтова компанія ExxonMobil Corporation розглядає питання участі в конкурсахна укладення УРП по Юзівській і Олеській площах.

RAG спільно з італійським енергохолдингом Sorgeniaта ТОВ "Геологічне бюро "Львів" планують розробляти родовища сланцевого газу на Західній Україні (Дмитрівська, Прибужанська, Звенигородська площі).

23 лютого 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення УРП по Юзівській (Харківська та Донецька області) та Олеській (Львівська та Івано-Франківська області) площах, заявки на участь у яких приймаються до кінця 23 квітня поточного року.

Вартість пакету конкурсної документації з геологічною інформацією урядом визначені у 10,5 млн гривень (Олеська площа) та 15 млн гривень (Юзівська площа).

За оцінками Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання УРП, промислове видобування сланцевого газу на Юзівській та Олеській площах повинне стартувати в 2018-2019 роках.

Державна служба геології та надр України оцінює ресурси Юзівської площі у 4-10 трдн кубометрів газу, Олеської – близько 2,5 трлн кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: