Бізнесмени запропонували пакет поправок до Податкового кодексу

Четвер, 1 березня 2012, 09:24

Спроби бізнесу зробити Податковий кодекс більш ліберальним для себе не припиняються.

Паралельно з підготовкою в уряді та парламенті поправок до Податкового кодексу в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) запропонували своє бачення податкових норм, яке повинне послабити дисбаланс інтересів держави та платників, а також замінити фіскальну функцію податкової системи стимулюючої, пише газета "Комерсант-Україна".

Від сплати податку на прибуток звільнені суднобудівники та підприємства легкої промисловості. Тепер його не хочуть платити представники суднобудівного машинобудування та приладобудування, а також науково-конструкторські підприємства галузі.

Виробникам дитячих товарів обіцяють дозволити вносити лише половину ставки ПДВ, а при ввезенні сировини і матеріалів взагалі не платити податок або ж отримати відстрочку на 90 днів.

Реклама:

За словами голови правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентини Ізовіт, цих пільг підприємства галузі просять вже 10 років, оскільки власного виробництва сировини - ниток, хімічних волокон, тканин - в Україні немає, а тривалий цикл виробництва позбавляє бізнес оборотних коштів.

"Ставка ПДВ у 7-10% на виробництво дитячого асортименту для нас підйомна. Це дозволить припинити потік імпорту і збільшить зайнятість", - додає Ізовіт.

Вона не прогнозує зниження ціни готових товарів, бо частина зекономлених коштів піде на оплату енергоносіїв, що дорожчають.

Серед запропонованих УСПП змін - скасування права податківців звертатися до судів із заявою про вилучення первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів, спрощення процедури подання податкової декларації з можливістю її добровільної пересилання в електронному вигляді для малого бізнесу.

У разі відправки декларації поштою днем її отримання вважатиметься день її надходження до відділення зв'язку, а не поштового повідомлення із відміткою про вручення податковим органам.

За словами директора економічного департаменту УСПП Юлії Дроговоз, у документ включені пропозиції Телекомунікаційної палати та Асоціації міжнародних автоперевізників (АсМАП).

Палата зверталася з проханням врегулювати питання сплати роялті теле- і радіокомпаній та можливості їх включення до витрат. Нині вони обмежені в такому праві, хоча роялті становить 80-85% їх витрат.

Водночас УСПП ініціює новий вид штрафу - за порушення термінів або відсутність реєстрації податкових накладних у єдиному реєстрі в розмірі від 10 до 50% від суми ПДВ у накладній або розрахунку коригування.

Таким чином, зазначає Єфименко, автори поправок шукають спосіб збільшити кількість підприємств, які можуть претендувати на повернення ПДВ в автоматичному режимі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: