"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Греції домовилися про заходи економії

Четвер, 9 лютого 2012, 17:45

Влада Греції домовилася про заходи економії, необхідні для розблокування другого пакету фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду і ЄС.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланням на представника грецького уряду.

Досягнення угоди підтвердив і президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драги на прес-конференції після засідання регулятора щодо подальшої монетарної політики.

"Кілька хвилин тому мені подзвонив прем'єр-міністр Греції і повідомив, що угоди з найбільшими партіями досягнуто", - заявив Драги.

Реклама:

Ця угода пізніше обговорюватиметься міністрами фінансів єврозони, додав він.

При цьому Драги не став коментувати можливість участі ЄЦБ у підтримці грецького боргу, у тому числі ймовірність участі в часткової реструктуризації облігацій країни приватними інвесторами.

Пакет про скорочення бюджетних витрат становить близько 3 млрд євро, в числі заходів - скорочення робочих місць в держсекторі на 15 тис. робочих місць в 2012 році, зменшення мінімальної зарплати на 22% - до 600 євро, 15% скорочення пенсій і скасування обов'язковості тринадцятої та чотирнадцятої зарплат.

Ці скорочення - одна з умов кредиторів ЄС-МВФ для виділення кредиту підтримки в 130 млрд євро, який критичний для Греції: країні потрібно погасити 20 березня борг 14,5 млрд євро за відсутності власних коштів.

Засідання Єврогрупи розпочнеться о 19.00.

Раніше міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос висловив надію на те, що його колеги з єврозони приймуть позитивне рішення про розблокування другого пакету фінансової допомоги. На зустрічі планується присутність глави Драги, глави МВФ Крістін Лагард, віце-президента Єврокомісії Оллі Рена.

Після оголошення Греції про згоду на нові заходи бюджетної економії, необхідні міжнародними кредиторами, євро різко виріс в парі з доларом, однак пізніше єдина валюта втратила більшу частину зростання, повернувши потім позиції завдяки коментарям голови ЄЦБ.

Незважаючи на пресинг кредиторів, Греція зриває виконання раніше поставлених цілей.

Бюджет країни за 11 місяців показав, що доходи на 3% нижчі від рівня 2010 року, але витрати при цьому зросли на 6,2%, дефіцит склав 20,4 млрд євро (10,2% ВВП).

Держборг країни виріс в третьому кварталі з 340,9 млрд євро до 347,2 млрд євро (зі 154,7% до 159,1% ВВП).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!