"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ наполягає, що тарифи населенню треба підвищувати

Четвер, 9 лютого 2012, 17:20

Міжнародний валютний фонд наполягає на необхідності підвищення ціни на газ для населення на 30% і для підприємств комунальної теплової енергетики на 58%.

Про це йдеться у листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем`єру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартири МВФ у Вашингтоні, повідомляє агентство УНІАН.

У листі наголошується, що поточна енергетична політика України є неприйнятною.

"Занижена ціна на газ, який використовується населенням і комунальними підприємствами, підриває фінансові позиції "Нафтогазу" і сектори загальнодержавного управління, позбавляє стимулів для підвищення ефективності використання енергоресурсів і інвестування, а також забезпечує непропорційно високі субсидії для найбільших споживачів газу", - наголошується в листі.

Реклама:

В зв`язку з цим Фонд пропонує українському уряду провести підвищення ціни на газ для зазначених груп споживачів.

При цьому, на думку фінансової установи, навіть після такого підвищення ціни населення і ТКЕ платитимуть менше 25% вартості газу, що імпортується, а отже, уряду необхідно буде проводити подальше підвищення тарифів.

"Уряд має оголосити про графік подальшого 20% підвищення тарифів на газ, яке відбуватиметься один раз на півроку, до часу, поки не буде забезпечене повне відшкодування вартості ресурсу", - вважає МВФ.

Водночас МВФ рекомендує уряду України реформувати існуючу систему соціальної допомоги, за якої основна маса субсидій спрямовується на домогосподарства, які належать населенню з великими доходами.

У зв`язку з цим Фонд пропонує уряду ініціювати зміну законодавчих норм з метою уніфікації та оптимізації системи надання субсидій, які б орієнтувалися на найменш незахищені верстви населення.

Як відомо, 24-25 січня українська делегація перебувала у Вашингтоні на переговорах з МВФ. Очолював делегацію перший віце-прем`єр Андрій Клюєв.

Також у складі делегації перебував новопризначений міністр фінансів Валерій Хорошковський. Перед поїздкою Хорошковський заявив, що завданням візиту є відновлення програми співпраці і "одержати кредит, якщо це можливо, насамперед, у рамках тієї програми, яка була підписана раніше, у нас там залишилося десь 10 мільярдів доларів".

Раніше повідомлялося про те, що у результаті досягнутих на початку листопада 2011 року домовленостей Україна і МВФ повернуться до перегляду програми співпраці після завершення газових переговорів з Росією.

31 січня прем`єр Микола Азаров заявив, що сподівається на розуміння в МВФ ситуації з тарифоутворенням, що є в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!