МВФ радить Україні ліквідувати "податкові ями"

Четвер, 9 лютого 2012, 16:57

Міжнародний валютний фонд рекомендує Україні скасувати спеціальні режими оподаткування щодо офшорних зон як один із кроків для скорочення державного боргу, який досяг за підсумками 2010-2011 років 40% ВВП проти 12% у 2007 році.

Про це йдеться в листі постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра першому віце-прем`єру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартири МВФ у Вашингтоні, повідомляє агентство УНІАН.

Крім того, у фонді вважають за необхідне підвищити ставку податку на доходи фізичних осіб, сума доходу яких перевищує 10 мінімальних заробітних плат (10,73 тис. гривень) із 17% до 20%.

Також МВФ рекомендує Україні ліквідувати "податкові ями", які підривають базу оподаткування, зокрема рівень оплати ПДВ, говориться в листі.

Реклама:

Щодо фіскальної політики України МВФ рекомендує ліквідувати прострочену заборгованість з відшкодування ПДВ, яка на сьогодні залишається, а також до 1 липня вийти на 75% відшкодування ПДВ в автоматичному режимі та скоротити термін відшкодування до 30 днів.

Як повідомлялося, міністр фінансів Валерій Хорошковський, кажучи про останній візит української делегації до Вашингтона наприкінці січня, заявив, що Україна продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом щодо відновлення кредитування.

"Після нашої зустрічі прем`єр-міністр Микола Азаров спілкувався з главою фонду Крістін Лагард. Це дає нам надію на продовження переговорів. І ми зараз готуємо нашу переговорну позицію. Після узгодження часу візиту ми знову виїжджатимемо до них", - сказав Хорошковський.

Водночас він погодився з думкою прем`єр-міністра, що Україна може обійтися і без кредиту МВФ.

"Єдине, що я можу підтвердити, - нинішні виплати хоч і важкі, але можливі й без кредиту МВФ. Це може бути зроблено за рахунок внутрішніх ресурсів, за рахунок наших можливостей позичати на фінансових ринках", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!