Клюєв пообіцяв захистити держкомпанії від шахраїв

Четвер, 9 лютого 2012, 15:43 -

Українська держава захистить власні інтереси у ситуації навколо Державної компанії "НАЕК "Енергоатом" та не дозволить міжнародним шахраям незаконно заволодіти державними коштами.

Про це заявив перший віце-прем‘єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на засіданні Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, повідомляє його прес-служба.

За словами керівника "Енергоатому" Юрія Недашковського, починаючи з 2004 року на території Республіки Молдова триває судова війна проти енергетичного, металургійного та банківського секторів економіки України.

Він уточнив, що ідеться про НАЕК "Енергоатом", "Енергоринок", "Одессаобленерго", "Дніпробленерго", "Миколаївобленерго", "Запоріжжяобленерго", Луганське енергетичне об‘єднання, Дніпропетровський металургійний комбінат, Алчевський металургійний комбінат, "Райффайзен Банк Аваль", готель "Спорт" й інші.

Реклама:

За даними Комісії, протягом цих років низка іноземних компаній намагається за допомогою різноманітних схем, у тому числі із використанням іноземних судів, стягнути з українських компаній кошти за неіснуючими заборгованостями.

Президент "Енергоатому" зазначив, що організатором цих процесів є офшорна компанія Remington, а її основною діяльністю є скупівля і стягнення боргів.

За інформацією "Енергоатому", у схемах мультиплікації боргів задіяні ще десяток компаній.

Встановлено, що шахраї працюють за налагодженою схемою: протиправне захоплення коштів та майна "узаконюється" рішенням судів Республіки Молдова.

За такими рішеннями "Енергоатом", "Дніпрообленерго", "Одесаобленерго", "Миколаївобленерго" вже нібито "заборгували" цим комерційним структурам близько 350 млн гривень.

За даними комісії, наслідками реалізації цих схем стали реальні списання коштів з Промінвестбанку (4,2 млн доларів), з компанії "Енергоринок" (1,7 млн доларів), і зараз активно реалізується схема незаконного стягнення 5 млн доларів з "Райфайзен Банку Аваль".

Клюєв наголосив, що ситуація вимагає від держави задіяти всі наявні механізми для ефективного захисту власних інтересів.

Для цього учасники засідання вирішили створити спеціальну робочу групу, яка повинна детально вивчити всі підстави та схеми можливого незаконного відчуження державного майна та коштів.

До робочої групи мають увійти представники Генпрокуратури, МВС, Мінюсту та інших центральних органів виконавчої влади.

За результатами цієї роботи будуть розроблені дієві заходи протидії намаганням завдати збитків державі та українським підприємствам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: