"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки не хочуть віддавати депозити на першу вимогу

Четвер, 9 лютого 2012, 15:10

Українські банки заявляють, що право населення забрати свої депозити у будь-який момент не дає сформувати довгострокові фінансові ресурси, які могли би піти на кредитування підприємницького сектора.

У зв'язку з цим банкіри вважають, що необхідно на законодавчому рівні запровадити чітку диференціацію між терміновими і поточними депозитами та умовами їх обслуговування, повідомляє ТСН.

Зокрема, в асоціації "Український кредитно-банківський союз" переконані, що розвиток малого бізнесу неможливий без надання банками підприємцям доступних довгострокових кредитів.

На сьогодні, стверджують в асоціації, згідно з чинним законодавством (зокрема, ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу), за договором банківського вкладу незалежно від його виду (вклад до запитання або строковий вклад) банк зобов'язаний видати депозит або його частину на першу вимогу вкладника.

Реклама:

При таких умовах всі залучені банківською системою кошти населення (на 1 січня вони склали 306 млрд гривень) по суті є підвішеними коштами, що позбавляє економіку вкрай необхідного для розвитку довгострокового кредитного ресурсу.

Банкіри упевнені в тому, що видача довгострокових кредитів в умовах, коли всі депозити фактично є поточними, супроводжується високими ризиками.

Як повідомлялося, за 2011 рік населення України поклало на банківські депозити більше 36 млрд гривень, що на 13% більше, ніж у 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: