Нафта дорожчає через Грецію і страх зриву поставок

Четвер, 9 лютого 2012, 14:38

Нафта дорожчає 9 лютого в надії на відродження зростання попиту, так як Греція наблизилася до того, щоб взяти боргову кризу під контроль, а побоювання про зрив постачань з Близького Сходу надають додаткову підтримку сировинним котируванням.

Грецька влада не змогла до ранку четверга домовитися про реформи, необхідні для отримання нової фінансової допомоги, але сподіваються завершити переговори в найближчі години, до початку засідання Єврогрупи в Брюсселі, пише Reuters.

Геополітичні ризики на Близькому Сході підвищилися, оскільки насильство в Сирії наростає, а Іран напередодні висунув нові загрози проти США.

До 08.10 за Києвом березневі ф'ючерси на нафту Brent виросли на 0,38 долара до 117,58 долара за барель. Ф'ючерси на американську легку нафту подорожчали на 0,41 долара до 99,12 долара за барель.

Реклама:

"Є надія, що грецька боргова криза буде вирішена незабаром і всі обговорювані компоненти угоди будуть схвалені, - сказала Наталі Робертсон з банку ANZ. - Що стосується поставок, то зараз в цій області багато ризиків, і це підтримує ціни, особливо на Brent."

Події в Нігерії, де поновилися збройні сутички, також змушують хвилюватися про постачання, а відвантаження з Південного Судану зупинилися через суперечку з приводу транзитних зборів і частки виручки сусіднього Судану.

"Крім Ірану з'явилися нові ризики для постачань з Нігерії, - сказала Робертсон. - Крім того, поставки із Судану вже перервалися, і всі ці чинники ведуть до зростання цін".

Ціни ростуть навіть незважаючи на те, що запаси нафти і нафтопродуктів в США збільшилися минулого тижня, а попит на бензин різко знизився в порівнянні з рівнями річної давності.

Управління енергетичної інформації США повідомило 8 лютого, що запаси нафти виросли на 304 тис барелів до 339,25 мільйона барелів, хоча аналітики очікували підвищення на 2,4 мільйона барелів.

Інвестори чекають прогнозів світового попиту на нафту від організації країн-експортерів нафти, який з'явиться в четвер, і Міжнародного енергетичного агентства в п'ятницю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!