Зрив фінплану ОПЗ може стати аргументом для його приватизації

Четвер, 9 лютого 2012, 09:40

Кабінет міністрів 8 лютого затвердив фінансовий план Одеського припортового заводу на 2012 рік, про що повідомив голова Фонду держмайна Олександр Рябченко.

Документ передбачає збільшення за підсумками року чистого доходу на 50%, до 6,5 млрд гривень, а чистого прибутку - в чотири рази, до 490 млн гривень, пише "Коммерсант-Украина".

За рахунок чого планується настільки значно поліпшити фінансові показники компанії, в ФДМ уточнити не змогли.

Не коментують цю тему і менеджери ОПЗ.

Реклама:

Документ був розроблений ще в травні 2011 року, розповіло високопоставлене джерело на підприємстві.

За його словами, тоді збільшення основних фінансових показників ОПЗ базувалося на запевненнях Міністерства економічного розвитку і торгівлі, згідно з якими в 2012 році ціна природного газу для підприємства буде "істотно нижче", ніж в 2011 році, а прогнозована макроекономічна ситуація в світі і ціни на міндобрива - вище.

У той же час з січня 2012 року за тис кубометрів природного газу завод платить НАК "Нафтогаз України" 490 доларів проти 360 доларів у січні 2011 року.

Разом з тим ціни на основну продукцію - аміак і карбамід - впали на 30-40% протягом останніх трьох місяців.

На ОПЗ стверджують, що зараз працюють у збиток.

Зрив фінплану може стати аргументом для приватизації ОПЗ, говорить член комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Михайло Чечетов.

Підприємство залишається останнім з шести найбільших виробників азотних міндобрив, що до цих пір знаходяться в держвласності.

Про намір продати актив влада заявляє з середини 90-х років.

Остання спроба приватизації у вересні 2009 року закінчилася скандалом.

ФДМ відмовився визнати покупцем компанію "Нортіма", що запропонувала за завод 5 млрд гривень.

В кінці лютого Олександр Рябченко заявив, що після того, як уряд знову прийме рішення про приватизацію ОПЗ, ФДМ "дуже швидко проведе продаж".

На думку Рябченка, ОПЗ необхідний прихід приватного інвестора, так як при діючих для України цінах на природний газ робота заводу проблематична.

Основним претендентом на ОПЗ вважається співвласник газового трейдера RosUkrEnergo Дмитро Фірташ.

Слід зазначити, раніше пан Фірташ вже неодноразово висловлював свою зацікавленість в ОПЗ і висловлював бажання претендувати на його покупку, якщо держава прийме рішення про приватизацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: