У Греції сподіваються домовитися про реформи в найближчі години

Четвер, 9 лютого 2012, 09:19

Політичні лідери Греції до ранку четверга так і не змогли затвердити програму суворих реформ і заходів суворої економії, необхідну для отримання нової фінансової допомоги, але прем'єр-міністр Лукас Пападемос сказав, що вони постараються досягти угоди в найближчі години.

Виступаючи після семигодинних переговорів, Пападемос сказав, що керівники трьох партій його коаліції домовилися про всі умови, що дозволяють отримати кредит на 130 мільярдів євро, крім одного, пише Reuters.

Проте прем'єр-міністр додав, що хоче домогтися угоди до того, як у Брюсселі розпочнеться засідання міністрів фінансів єврозони в 19.00 за Києвом.

Перспективи довгоочікуваного договору про другу програму допомоги Греції, здається, прояснилися, коли голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер закликав міністрів фінансів і главу Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка також візьме участь в засіданні, проаналізувати програму допомоги і супутню їй угоду про боргові свопи.

Реклама:

Але Пападемос сказав, що партійні лідери потребують додаткових переговорах з представниками "трійки" міжнародних кредиторів - Єврокомісії, Європейського центробанку і МВФ.

Лідери партій "домовилися про всі пунктах програми, за винятком одного, що вимагає подальшої перевірки та обговорення з трійкою", сказав він.

"Це обговорення відбудеться негайно, з тим щоб укласти угоду до засідання Єврогрупи".

Програма допомоги включає в себе фінансові кошти, необхідні Греції, щоб уникнути хаотичного дефолту в березні, коли прийде час великих платежів за зобов'язаннями, і договір про боргові свопи з приватними кредиторами, який дозволить полегшити величезний борговий тягар країни.

В обмін на це Афіни повинні виконати умови, що вимагають різкого зниження рівня життя в Греції.

Тому під час переговорів виникли труднощі з самим маленьким членом коаліції - вкрай правою партією LAOS.

"Президент LAOS Георгіос Каратзаферіс висловив серйозні заперечення, - сказав Пападемос.

До коаліції також входять соціалістична партія PASOK і консервативна Нова демократична партія.

Представник PASOK Панос Беглітіс сказав, що каменем спотикання стало скорочення додаткових пенсій, необхідне для збереження пенсійної системи.

Беглітіс сказав репортерам, що лідери партій погодили скорочення мінімальної оплати праці на 22%, проте від планів скасувати бонуси, що виплачуються працівникам приватного сектора на Різдво, Великдень і влітку, довелося відмовитися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: