Китай скоротив обсяги закуповуваної іранської нафти

Середа, 8 лютого 2012, 14:01

Китай збільшує закупівлі нафти в Саудівській Аравії, Росії, Австралії і Західній Африці, щоб компенсувати скорочення поставок з Ірану, від якого Пекін вимагає зниження цін.

Китай - найбільший клієнт Ірану, на нього припадає 20% іранського експорту нафти, але з січня Китай скоротив закупівлі на 285 тис барелів на добу, що становить половину середньодобової поставки в 2011 році, пишуть "Ведомости".

Саудівська Аравія в грудні підвищила видобуток до 9,76 млн барелів на добу, і, за словами кількох джерел у галузі, Китай купував значну частину додаткової нафти.

"В середньому аравійський експорт підвищився на 200 тис барелів на добу, і все це пішло на Схід, насамперед у Китай", - сказав топ-менеджер трейдингового підрозділу американської нафтової компанії.

Реклама:

На думку трейдерів, Unipec - торговий підрозділ найбільшого китайського нафтопереробника Sinopec Corp - користується умовою угод, що дозволяє йому підвищувати закупівлі за строковими контрактами, тим більше що аравійська нафта останні два місяці пропонується за привабливими цінами.

Згідно з митними даними, в грудні Китай імпортував з Саудівської Аравії 1,12 млн барелів на добу проти 1,17 млн в листопаді і 1,07 млн в жовтні.

Джерела не впевнені, чи продовжить Китай збільшувати закупівлі в інших країнах, якщо йому вдасться домовитися про ціну з Іраном, якому потрібні нові клієнти замість країн Європи, які оголосили ембарго на іранську нафту з 1 липня.

"Якщо Іран піде на компроміс, Unipec отримає великий обсяг нафти за хорошими цінами, що компенсує премії, які він платив іншим постачальникам останні місяці", - сказав трейдер в Пекіні.

За словами трейдерів, Unipec придбала п'ять партій російської нафти ESPO загальним обсягом 3,65 млн барелів з відвантаженням в березні з премією близько 6 доларів за барель.

Також Unipec придбала партію нафти Urals, яка прийде до Китаю в березні.

"Всі партії ESPO спотові і знаходяться недалеко від Китаю", - сказав один із трейдерів.

Крім нафти Unipec придбала чотири партії газового конденсату в Австралії з поставкою в березні.

Тим не менш Китаю необхідна іранська нафта, так як в інших країн ОПЕК недостатньо потужностей, щоб повністю замінити поставки з Ірану.

Вільні потужності Саудівської Аравії становлять 2,75 млн барелів на добу, а видобуток Ірану - 3,5 млн, при цьому Саудівська Аравія - єдина в світі країна зі значними вільними видобувними потужностями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!