Тепломодернізацію будинків доведеться проводити самостійно

Середа, 8 лютого 2012, 09:18

Учора прем'єр-міністр Микола Азаров визнав, що наявність достатньої бюджетного ресурсу прискорило б вирішення проблеми енерговитратності в сфері ЖКГ.

Однак в 2012 році на тепломодернізацію житлового фонду в бюджеті передбачено лише 40 млн гривень, пише "Коммерсант-Украина".

За оцінкою прем'єра, на утеплення стандартного панельного 9-поверхового будинку необхідно 8-12 млн гривень.

Раніше перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Олександр Аліпов зазначав, що на тепломодернізацію і енергоаудит одного будинку потрібно 1-1,5 млн гривень.

Реклама:

"За нашими підрахунками, в середньому на сім'ю на 20 років виходить додатковий щомісячний платіж в 300 гривень", - сказав він.

Це повинно дозволити населенню економити на послугах ЖКГ ті ж 250-300 гривень.

Необхідність саме тепломодернізації будинків викликана тим, що втрати тепла в котельних складають 10-15%, в мережах - до 20%, тоді як втрати в будинках - 40-50%.

І Азаров, і експерти у сфері енергоефективності на спільній нараді зазначали необхідність обов'язкового проведення енергоаудиту житлового фонду при перегляді тарифів на тепло.

"Зараз ситуація з енергоефективністю на 15-20% неправдива", - говорить представник Асоціації енергоаудиторів ЖКГ Андрій Цибулько.

"Теплокомуненерго завищують енерговитрати і включають завищені норми в тариф", - погоджується прем'єр-міністр.

За словами президента Міжнародної асоціації термоенергетичних компаній Дмитра Чубенко, в його практиці був випадок, коли населенню було надано послуг на 82 млн гривень, а рахунки виставлені на 400 млн гривень.

За оцінками уряду, питома вага енергоресурсів у витратах на утримання та експлуатацію житла досягає 60-80%.

Підприємства ЖКГ щорічно споживають понад 8 млрд кВт год електроенергії і 10 млрд кубометрів природного газу.

На опалення житлового фонду йде 70 млн тонн умовного палива, тобто на одного українця - 1,4 тонни, що в 2-3 рази більше, ніж в ЄС.

Виходом з цієї складної ситуації експерти вважають надання пільгових кредитів, як в європейських країнах, коли ставка складає від 2% до 10% на 10 років, а витрати на виплату кредиту окупаються за кілька років у вигляді економії 40-45% енергоресурсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!