"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через "сирний" скандал Україна може піти до міжнародного суду

Вівторок, 7 лютого 2012, 10:57

Українські чиновники, щоб захистити національного виробника, обіцяють звернутися по допомогу до міжнародних експертів.

Уряд, виробники і експерти в Україні кажуть, що карати сироварів немає за що, пише ТСН.

"Напишіть, що це сирний продукт, який містить пальмову олію, він повинен коштувати набагато менше, не повинен називатися "російським сиром" і коштувати стільки ж, як наш виробник або, скажімо, білоруський", - каже голова "Росспоживнагляду" Геннадій Оніщенко.

Якщо хтось і навчився халтурити з рецептурою, то вже, напевне, не на експорт, упевнені у Всеукраїнській асоціації споживачів.

Реклама:

Росія щороку з'їдала 60 тисяч тонн українського сиру, і втрачати такий ринок виробник не хоче.

"У нас люди дуже винахідливі, і вже знайшли можливість, як додавати пальмову олію, хоча кажуть, що по технології це неможливо, але є такі випадки, - каже Ірина Назаревич із Всеукраїнськоїї федерації споживачів,

Вона додала, що ніколи підприємство не ризикнуло би товар, який містить пальмову олію, відправити, експортувати в Росію".

Утім, росіяни схильні довіряти лише дослідженням, які проводять вони самі.

"Як вилучалися сири і як проводилися проби в Україні, це я не можу коментувати, цього я не знаю", - каже голова правління "Союзмолоко" Андрій Даниленко.

В Україні і досі не дочекалися від російських контролерів офіційних претензій. Утім, якщо доведеться захищати добре ім'я вітчизняних сироварів, на дегустацію обіцяють закликати міжнародних експертів.

"Якщо питання стане ребром, то є міжнародні суди й експерти, які будуть розбиратися на іншому рівні", - запевняє голова Держінспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орехов.

Тим часом у Росії відповідно до законодавства без попередження вже начебто розпочали полювання на українські сирні голови.

"Закон дає нам право вилучати цю продукцію з обігу, через суд її арештовувати, що ми й будемо робити", - запевняє Оніщенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: