"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" каже, що експорту заважають не морози, а чиновники ЄС

Вівторок, 7 лютого 2012, 09:45

Російський монополіст "Газпром", що зіткнувся в останній тиждень з різким зростанням потреби в паливі в країнах ЄС, переконує, що зростанню поставок заважають не морози, а надмірна зарегульованість європейського ринку.

Брюссель повідомив в понеділок, що Болгарія, Словаччина, Австрія, Угорщина, Польща та Греція отримують газ у нормальному обсязі, а поставки в Румунію, Німеччину та Італію, хоча і ростуть, ще не повністю відновлені, повідомляє Reuters.

При цьому, в Італії вважають ситуацію із забезпеченням паливом критичною.

"У перший тиждень лютого в деяких випадках ми не могли задовольнити всі заявки", - сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

Реклама:

"У перший тиждень лютого споживання в Європі підскочило на 20 відсотків, цей тиждень був найскладнішим... Найважливіше - транспортна система продовжує працювати коректно, витримуючи тиск в трубах", - пояснив менеджер концерну.

"Газпром" обіцяє продати до Європи стільки газу, скільки потрібно, і для цього збудував Північний потік по дну Балтики і збирається будувати Південний потік.

Перешкодити цим планам може Третій енергетичний пакет Євросоюзу, який забороняє постачальникам контролювати трубопроводи і наказує їм відкривати магістраль для всіх продавців.

Медведєв каже, що таке регулювання для споживачів - гірше морозів.

"Якби Третій пакет був застосований сьогодні, то половина нашого газу через Північний потік не досягла б споживачів, принаймні - легально. Я не вірю, що знайдеться той, хто відключить газ, але правові основи не гарантовані, і ми (у разі застосування Третього пакета) не отримаємо ємність в трубі, яка побудована нами разом з Wingas і E.ON".

"Ми сподіваємося, що ця ситуація змусить Єврокомісію ще раз подумати про те, що більш важливо: мрії про лібералізацію ринку або створення реальної конкуренції ... Ми повинні бути готові до більш холодних зим і зуміти задовольнити як внутрішній, так і європейський попит", - сказав Медведєв, додавши, що в холоди з психологічних причин ряд заявок з Європи перевищували дійсно необхідні обсяги, незважаючи на той факт, що в європейські підземні сховища закачано паливо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!