Українські сировари хочуть виправдати "і без того непристойну ситуацію" - Оніщенко

Вівторок, 7 лютого 2012, 09:32

З 7 лютого Росспоживнагляд забороняє ввозити в Росію сири деяких українських виробників, на якості яких у перевіряючих часто бувають нарікання.

Як сказав керівник відомства Геннадій Оніщенко, під заборону потрапили сири тих виробників, які зайняли неконструктивну позицію щодо вирішення проблеми якості.

Чиновник анонсував "закриття на кордоні" для цих сирів, пишуть "Ведомости".

Оніщенко зауважив ще таку закономірність: чим більше його відомство перевіряє зразки сирів українського виробництва, що надійшли на російський ринок, тим більше робить "негативних знахідок".

Реклама:

За його словами, перевірка в 62 російських регіонах торкнулася 178 видів сирів з України.

З них 38 не відповідали встановленим нормативам "за жирокислотним складом жирової частини продукту", повідомив головний державний санітарний лікар.

Він додав, що російська сторона замість спроб вирішувати проблему конструктивно бачить "тільки несистемні і безграмотні коментарі в публічному полі" з боку виробників, які намагаються виправдати "і без того непристойну ситуацію".

12 січня Росспоживнагляд відзначив загальне погіршення якості молочної продукції, яка виробляється на Україні "в останній період".

У відомстві висловили думку, що українські сири повинні класифікуватися вже не як сири, а як сирний продукт через великий вміст в них рослинних компонентів.

Найчастіше якість страждає "через безконтрольне використання рослинних компонентів", вважають російські чиновники. Оніщенко пояснив, що в сирах занадто високий вміст пальмового масла.

24 січня Росспоживнагляд оприлюднив список сирів, які викликали в російської сторони нарікання.

Це сири "Російський", "Сметанковий" і "Родріго" ТОВ "Гадячсир", "Мармуровий" і "Сметанковий" ПП КФ "Прометей", сири "Російський", "Голландський" брусковий і "Костромський" ПАТ "Баштанський сирзавод", сир "Король Артур" ПП "Рось", "Мисливський" і "Російський" ПАТ "Бель Шостка Україна", сир "Вершковий" ТОВ "Лозівський молочний завод", сир "Монтегро" і сир "Російський" АТ "Пирятинський сирзавод".

В самому початку 2012 р. головний державний санітарний лікар пообіцяв, що Росія посилить контроль за українською харчовою продукцією у зв'язку з тим, що в Україні з 2012 року контроль за продовольством буде здійснювати ветеринарна служба.

Оніщенко висловив думку, що де-факто це є "визнанням громадянина України твариною".

На це українська сторона відповіла, що якість харчової продукції на Україні будуть контролювати не ветеринари, а компетентні фахівці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!