У Греції заговорили про реальну підготовку до виходу з єврозони

Понеділок, 6 лютого 2012, 18:58

Питання виходу Греції із зони обігу євро перейшло від умовних сценаріїв у площину реальних підготовчих заходів.

Таку думку висловила представниця Греції у ЄС, комісар із морських справ і рибальства Марія Даманакі, відповідаючи на питання грецької газети To Vima, повідомляє DT.UA.

"Тепер це не просто сценарії. Це альтернативні плани, які відкрито обговорюються", - сказала вона.

Даманакі, яка представляє грецьку партію PASOK, уточнила, що найкращим варіантом залишається "внутрішня девальвація" - підвищення конкурентоспроможності грецьких товарів через зниження вартості робочої сили, а не повернення до знеціненої драхми.

Реклама:

"Однак ведеться підготовка і до інших рішень", - заявила Даманакі, маючи на увазі вихід Греції із єврозони.

При цьому грецький єврокомісар підкреслила, що повернення до драхми стане для багатьох громадян країни катастрофою.

Якщо при введенні єдиної валюти 1 євро обмінювали на 340 драхм, то при виході Греції з єврозони обмінний курс опуститься до 1-1,2 тис. драхм/євро, купівельна спроможність впаде втричі, навела оцінки Даманакі.

Крім того, у Греції, як і раніше залишиться державна заборгованість в євро, яку буде ще важче виплачувати, підкреслила Даманакі.

Як відомо, у 2011 році американський економіст Нуріель Рубіні висловив точку зору, що найбільш швидкий і найменш болісний спосіб для Греції вивести економіку зі структурної кризи - вийти із єврозони і девальвувати нову національну валюту.

Це дозволить підняти конкурентоспроможність грецьких товарів на міжнародному ринку і при цьому уникнути тотального безробіття в країні.

Раніше сьогодні європейське статистичне агентство Eurostat опублікувало зведену квартальну статистику за рівнем держборгу в країнах ЄС.

Урядовий борг Греції в III кварталі 2011 р. виріс до 159,1% від ВВП країни – це найвищий показник по країнах Європи - у порівнянні з 154,7% ВВП в II кварталі.

Рецесія економіки Греції триває вже п'ятий рік. За оцінками Міжнародного валютного фонду, в 2011 р. економіка країни скоротилася на 6%, а в 2012 р. падіння ВВП складе до 3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!