Думка експерта: На Центр- і Донбасенерго, найімовірніше, претендуватимуть іноземці

Понеділок, 6 лютого 2012, 18:18

Фонд державного майна планує у першому півріччі 2012 року виставити на приватизацію державні пакети акцій енергогенеруючих компаній "Центренерго" (53.3%) і "Донбасенерго" (60.8%), повідомив глава ФДМ Олександр Рябченко на прес-конференції в Києві у вівторок.

На думку аналітика ІГ "Арт Капітал" Станіслава Зеленецького, ця новина є "помірно позитивною" для акцій названих компаній.

"По-перше, це перша офіційна заява про приватизацію цих компаній, і, по-друге, на приватизацію виставлені контрольні пакети акцій, що дозволяє очікувати конкурентні конкурси з Центр- і Донбасенерго. Крім того, відповідно до заяви Олександра Рябченка, стартова ціна пакетів буде визначена вище ринкових котирувань", - відзначив він.

Водночас, додав експерт, є й низка факторів, які стримують оптимізм.

Реклама:

"Участь ДТЕК у цих конкурсах виглядає малоймовірною, оскільки антимонопольне законодавство забороняє одній компанії виробляти більше 35% електроенергії в країні. Після придбання Захід- і Київенерго, а також завершення придбання 25% Дніпроенерго, ДТЕК став виробником близько 29% всієї електроенергії в країні. Щоб не перевищити ліміт в 35% від загального виробництва, ДТЕК теоретично може брати участь лише в приватизації Донбасенерго", - відзначив він.

"Однак, нині ДТЕК не демонструє явного інтересу до Донбасенерго. Таким чином, коло потенційних інвесторів звужується, а з ним і можлива конкуренція на конкурсі", - пояснив Зеленецький.

"Крім того, у разі покупки контрольних пакетів акцій шляхом приватизації, закон не буде зобов'язувати нових власників Центр- і Донбасенерго викуповувати акції у міноритарних акціонерів", - додав він.

Також експерт зазначив, що заявлені терміни ФДМ часто виявляються більш пізніми, наприклад, раніше перший етап приватизації планувався на літо 2011 року, хоча фактично він досі ще остаточно не завершений.

"Потенційними інвесторами Центренерго можуть стати російські енергокомпанії, які мають доступ до дешевого природного газу, що, враховуючи 2.4МВт газових потужностей Центренерго, або 32% від всіх потужностей компанії, може позитивно відбитися на діяльності компанії. Крім того, потенційними інвесторами обох компаній можуть стати такі компанії як чеська CEZ Group і польська PGE", - прогнозує Зеленецький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: