"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2012 році "Одеса-Броди" може припинити свою роботу

Субота, 4 лютого 2012, 14:11

У 2012 році нафтопровід "Одеса-Броди" ризикує вкотре зупинитися.

На російських постачальників уже навряд чи можна розраховувати - у 2012 році стартує нафтопровід "Балтійська трубопровідна система-2", який забере всю "зайву" нафту у російських компаній, пише DT.UA.

А коли щось і залишиться, то черговий розворот труби може остаточно поховати і без того примарну перспективу роботи нафтопроводу в європейському напрямку, - ще одного розвороту вже точно ніхто не зрозуміє, пише виданя.

Однак він потрібен, щоб як мінімум запустити Одеський НПЗ.

Реклама:

Зважаючи на все, втомився від українських мандрівок і SOCAR: джерела видання повідомляють, що бакінці з нелояльних східноєвропейських країв перевели погляд на нещодавно збанкрутілий швейцарський нафтопереробний концерн Petroplus.

Спілкування з українськими трубопровідними транспортниками їх теж дещо напружило.

Основні надії на завантаження магістрального нафтопроводу "Дружба" були пов'язані з підписанням на початку 2011 року контракту з "Білоруською нафтовою компанією" про транспортування азербайджанської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" і далі по "Дружбі" на Мозирський НПЗ.

Прогнози на 2012 рік невтішні, у 2011 році Росія і Білорусь "злилися" у Митному союзі, і експортне мито скасували.

У 2012 році росіяни обіцяють поставити на білоруські НПЗ у Мозирі та Новополоцьку 21,5 мільйона тонн нафти, що відповідає 95% їхньої сумарної потужності – близько 23 мільйонів тонн, тож потреба в сторонній сировині практично відпадає.

Публічно білоруська сторона не відмовляється від проекту поставок азербайджанської нафти з використанням українського маршруту, хоча очевидно, що більш ніж півтора мільйона тонн білоруські НПЗ не в змозі прийняти, не кажучи вже про 4 мільйони тонн, а тим більше про 10 мільйонів тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!