Мирова угода з Фірташем може коштувати державі 10 мільярдів

Субота, 4 лютого 2012, 12:27

Мирова угода з Дмитром Фірташем може обійтися державі в 10 млрд доларів.

Ця угода стосується практично добровільної відмови держави від законних претензій на повернення під держконтроль двох стратегічних гірничорудних комбінатів - Вільногірського гірничо-металургійного (Дніпропетровська область) і Іршанського гірничо-збагачувального (Житомирська область), пише DT.UA.

Наприкінці 2004-го "Кримський титан" орендував на п’ять років Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК, на той час — державні підприємства.

Орендар перерахував до скарбниці всього 67 млн гривень - на поповнення обігових коштів.

Реклама:

А от за обладнання не заплатив ані копійки. Хоча брав зобов’язання щороку вносити орендну плату в розмірі 21 млн гривень.

Проте вже навесні 2005 року Генеральна прокуратура оскаржила законність передачі Іршанського та Вільногірського комбінатів в оренду.

Здавалося б, держава мала одержати контроль над згаданими підприємствами.

На жаль, з 2010-го ситуація тільки погіршилася і виглядає наступним чином.

Протягом останніх трьох років після закінчення п'ятирічної оренди за мізерну ціну Вільногірського і Іршанського надприбуткових комбінатів (згідно з експертними оцінками, річний прибуток від їх експлуатації становить 400 — 500 млн доларів) приватне АТ "Кримський титан", в якому частка держави перевищує 50 %, експлуатує ці підприємства.

І за відсутності належного реагування ФДМУ, СБУ, Генпрокуратури взагалі не платить за оренду, прикриваючись штучно організованими судовими розбірками. Тобто держава не може повернути ГЗК в держвласність з безоплатного володіння структурою, в статутному капіталі якої державі належить контрольний пакет акцій.

5 грудня 2011 Кабмін опублікував розпорядження № 1323-р, яким постановив "погодитися з пропозиціями ФДМ та Мінпромполітики про досягнення між приватним АТ "Кримський титан“ і ФДМ... мирових угод у редакції, запропонованій ФДМ, для врегулювання деяких питань оренди Іршанського гірничозбагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів".

Фонд держмайна, судячи з тексту мирової угоди, яка є у розпорядженні, беззастережно погодився з версією орендарів — ПАТ "Кримський титан".

ПАТ "Кримський титан" має сплатити майже 32,508 млн гривень, які накопичилися згідно з договором оренди №586 станом на 31 липня 2011 року. (Дія договору закінчилася 2009-гo.) Але виплатити ці кошти протягом двох наступних років після підписання мирової угоди рівними частинами. І надалі платити мізерну орендну плату щомісяця.

ФДМ, згідно з текстом мирової угоди, "прощає" "Кримському титану" пеню у сумі 3,797 млн гривень (хоча судом прийнято рішення про її сплату).

І подовжує договір оренди — з 6 вересня 2009 року до 5 вересня 2014 року.

Крім того, сторони мирової угоди домовилися провести незалежну оцінку цілісних майнових комплексів Іршанського і Вільногірського комбінатів, що, ймовірно, свідчить про плани з приватизації зазначених підприємств.

У тексті також сказано, що "сторони не матимуть ніяких претензій одна до одної надалі, окрім як до належного виконання цієї мирової угоди".

Іншими словами, у держави фактично забрали два найбільші ГЗК, взагалі нічого не заплативши. Цілком реально, що ціна кожного з комбінатів при продажу їх на відкритих аукціонних торгах досягне 5 млрд доларів.

В інтересах бюджету України доцільно також продати на відкритих торгах за реальні "живі" гроші частку держави в статутному капіталі ПАТ "Кримський титан".

І, крім того, продати на аукціонах акції "Сумихімпрому" та Запорізького титаномагнієвого комбінату.

У цьому разі бюджет України може одержати до 10 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: