Для Львівщини видобуток сланцевого газу – це "коктейль Молотова"

Субота, 4 лютого 2012, 11:39

Екологічна комісія Львівської облради звернулася до Мінекології з проханням скерувати на Львівщину спеціалістів для організації широкого громадського обговорення перспективи видобутку сланцевого газу на Олеській площі, що охоплює 8 районів області.

Про це 3 лютого повідомила голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Ірина Сех, передає "ЗІК".

"Ми хочемо громадського обговорення і зверталися до Міністерства екології і компетентних органів, аби були скеровані відповідні спеціалісти, яких нема на Львівщині, які допомогли б у проведенні таких громадських обговорень", – сказала Сех.

Голова комісії наголосила, що досвід США, де видобувається левова частка сланцевого газу, показує, що існують значні ризики та вплив на довкілля під час процесу видобування.

Реклама:

Як відомо, метод гідророзриву пласту є доволі складною і вартісною процедурою.

"Маємо певне ставлення до цього в Європі. 1 липня 2011 року сенат Франції відмовився від видобутку сланцевого газу методом гідророзриву пласту. 17 січня 2012 року уряд Болгарії вчинив так само і відкликав ліцензію на пошук сланцевого газу в американської нафтової компанії "Шеврон", – повідомила Сех.

Вона зазначила, що на сьогодні не можна з впевненістю стверджувати, що така технологія є безпечною, а під час процесу видобутку сланцевого газу є потенційна небезпека міні землетрусів та повеней.

"Забруднення питних та ґрунтових вод, токсичність сумішей для гідроудару, проблема утилізації та повеней, надто дороге устаткування і ще додати густонаселеність цих районів – це, на мою думку, "коктейль Молотова", який може вибухнути щомиті і поставити Львівську область на грань екологічної катастрофи", – підкреслила Сех.

Голова комісії наголосила, що київські міністерства не мають права усувати громаду Львівщини від вирішення таких важливих екологічних та економічних питань області.

Сех закликала голів районних рад та міст обласного значення розглянути питання перспективи видобутку сланцевого газу на їх територіях і повідомити свою позицію з цього питання.

Нагадаємо, що видобувати сланцевий газ в Україні хочуть 6 компаній такі як Chevron, Eni, ExxonMobil, "Укрнафта", Shell, "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: