Україна може не отримати кредит МВФ через контракт з "Газпромом"

Субота, 4 лютого 2012, 11:07

Україна може залишитись без чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду через незбалансований контракт між "Нафтогазом" та "Газпромом".

Про це заявила секретар РНБО України Раїса Богатирьова, передає УНІАН.

Богатирьова відзначила взаємопов'язаність держбюджету з газовими питаннями і вказала дані Світового банку щодо перевищення Україною показника дефіциту бюджету за 2011 рік (який був запланований на рівні 3,5%).

"Якщо дивитися на фіскальний дефіцит у широкому значенні, включаючи дефіцит НАК "Нафтогаз", то ситуація не така позитивна. Протягом року очікувалося, що дефіцит НАК "Нафтогаз" буде скорочуватися, це відповідало умовам програми МВФ. Однак цього не сталося", - сказала вона.

Реклама:

Далі експерти Світового банку, за словами секретаря РНБО, відзначали, що ціна імпорту продовжувала зростати і ціна для внутрішніх промислових споживачів відображала цю ціну.

"Але проекції ціни для непромислових споживачів не відбулося, відповідно зростав дефіцит в цьому сегменті ... За нашою оцінкою, цільовий показник дефіциту бюджету в 3,5% не буде виконаний, він буде перевищений", - продовжила цитувати експертів Богатирьова.

“Таким чином, дефіцит "Нафтогазу", який спричинений незбалансованим контрактом, впливає негативно на дефіцит державного бюджету, унеможливлює отримання чергового траншу МВФ”, - підсумувала Богатирьова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: