Янукович чекає домовленостей Європи і Росії щодо української ГТС

П'ятниця, 3 лютого 2012, 19:29

Україна очікує домовленостей від учасників енергетичного ринку з питання модернізації газотранспортної системи (ГТС) країни.

Про це заяввив президент Віктор Янукович у Мюнхені, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми розраховуємо на реалізацію нашими європейськими партнерами, міжнародними фінансовими організаціям домовленостей участі в модернізації ГТС України, зокрема, досягнутих на міжнародній конференції Україна - ЄС у березні 2009 року", - сказав президент.

Янукович зазначив, що в даний час українська ГТС використовується тільки на 2/3, поставляючи транзитом до Євросоюзу близько 70% російського газу.

Реклама:

Крім того, український президент нагадав, що країна володіє "потужною" підземної системою зберігання природного газу з 13 сховищ, розрахованою на обсяг близько 22 млрд куб. м. газу.

За словами президента, збереження цієї "ефективної" інфраструктури та максимальне її використання, в тому числі комерційне, є в інтересах усіх учасників енергетичного ринку.

Янукович також висловив надію на пошук компромісу трьома сторонами - "учасниками енергетичного діалогу".

У виступі на конференції президент також нагадав про "кабальні умови" газового контракту 2009 року і підкреслив, що приклад України показує необхідність консолідації зусиль усіх сторін і дотримання чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері з метою досягнення балансу інтересів: України - як основного транзитера, Росії - як основного постачальника та Євросоюзу - як споживача.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!