Думка експерта: Фаворита на купівлю "Центренерго" і "Донбасенерго" немає

П'ятниця, 3 лютого 2012, 19:10

Попередній список і остання версія плана-графіку з приватизації на 2012 рік мають одну загальну властивість - багато дрібних підприємств, які навряд чи знайдуть реального покупця, готового заплатити серйозні гроші.

Таку думку "Економічній правді" висловив керуючий директор, глава аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Беспятов.

"Проте у попередньому списку були "Турбоатом" та Одеський припортовий завод, але не було контрольних пакетів "Центренерго", "Донбасенерго". Тобто перераховані вище компанії - це найважливіші та великі активи з тих, що були заявлені в першому або другому списках, які перебувають у держвласності, і які можуть забезпечити більшу частину доходів від приватизації цього року", - сказав експерт.

За його словами, відсутність компаній, які традиційно пов'язували з інтересом російського бізнесу (наприклад "Турбоатом"), говорить про вплив політичного фактора взаємин двох країн.

Реклама:

"Що стосується решти двох енергогенеруючих компаній, то на відміну від аукціонів з продажу "Дніпроенерго" та "Західенерго", на яких очікувано переміг ДТЕК, однозначного фаворита у купівлі "Центренерго" і "Донбасенерго" немає", - говорить Беспятов.

За думкою експерта, дані аукціони могли б привернути увагу й українських і зарубіжних (ймовірно, російських) інвесторів.

"Оскільки у власності держави на сьогоднішній день знаходиться 78,3% акцій "Центренерго" і 85,3% акцій "Донбасенерго", прийняте раніше рішення уряду щодо необхідності збереження в державній власності 25% акцій енергетичних компаній означає, що пропоновані контрольні пакети акцій є дуже привабливими об'єктами (у випадку з "Донбасенерго" пакет більше 60% дозволяє мати кворум для скликання зборів акціонерів)", - наголошує Беспятов.

За його словами, є вірогідність того, що з'явиться один претендент і на "Центренерго", і на "Донбасенерго" для їх подальшої консолідації та підвищення конкурентоспроможності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!