Україна і Європа звинувачують "Газпром" у недопоставках газу

П'ятниця, 3 лютого 2012, 17:00

Україна приєдналася до Європи, яка звинувачує "Газпром" у недопоставці газу, заявивши, що російський експортер скоротив транзит палива, призначеного ЄС, в українську газотранспортну систему.

Напередодні "Газпром", який відхрещуюється від претензій замерзаючих через брак газу європейців, знайшов винуватця їхніх бід - Україну, через територію якої транспортується близько 80% всього російського газового експорту в європейському напрямку, передає Reuters.

За заявою газового концерну, в холоди Україна відбирає набагато більше палива, ніж передбачено контрактом, обділяючи Європу.

На це український трубопровідний оператор "Нафтогаз" заявив 2 лютого, що бере "з труби" газ рівно в обсязі, обумовленому дорогим контрактом, добираючи відсутню кількість з власних сховищ, а в п'ятницю статистичну вагу цього заперечення надав міністр палива і енергетики України Юрій Бойко.

Реклама:

"Основна проблема в тому, що є істотне похолодання в Росії й істотно знизився захід у країну (Україну) газу. При технічній угоді (на) 490 мільйонів кубометрів (транзиту) на добу у нас сьогодні поставки йдуть на рівні 415 млн на добу", - сказав Бойко.

Морози в Європі посилили непрості відносини "Газпрому" і України, яка не змогла в 2011 році надати РФ достатньо аргументів для перегляду газової угоди і добитися зниження ціни на російський газ.

На початку року Київ заявив, що скоротить цього року споживання російського газу в півтора рази.

У п'ятницю прем'єр-міністр України Микола Азаров сказав, що через посилення морозів до рекордних мінус 30 градусів країна за останні три дні використала майже один мільярд кубометрів газу, але відбирала додаткове паливо зі своїх підземних сховищ.

За контрактом 2009 року, Україна повинна викупити в РФ 52 млрд кубометрів у 2012 році, в той час як країна збирається імпортувати лише 27 мільярдів кубометрів.

Російський "Газпром" не погодився з планами Києва скоротити закупівлі і заявив про порушення Україною умов чинного контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: