"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через санкції ЄС до Ірану постраждав український експорт кукурудзи

П'ятниця, 3 лютого 2012, 16:14

Експорт української кукурудзи до Ірану впав в січні на 40% через проблеми з отриманням платежів за товар, спровокованої рішенням Євросоюзу посилити санкції до Тегерану.

Про це завили українські галузеві аналітики, передає Reuters.

Україна - провідний виробник і експортер кукурудзи в чорноморському регіоні.

Зниження поставок до Ірану загрожує обернутися втратою важливого для українських експортерів ринку збуту: іншими великими постачальниками кукурудзи сюди виступають Бразилія та Аргентина.

Реклама:

Іран - великий покупець продовольства та кормів і знаходиться в десятці провідних світових імпортерів кукурудзи.

"У січні Україна поставила в Іран 130 тис тонн кукурудзи в порівнянні з 217 тис тонн в грудні і 238 тис тонн в листопаді", - повідомила консалтингова компанія "ПроАгро" з посиланням на дані портів.

"Комерційні компанії неохоче беруться за транспортування вантажів, які направляються в порти Ірану. Великі європейські банки зупинили фінансові операції, пов'язані з поставками зернових культур до Ірану", - говориться в повідомленні компанії.

У 2011/12 році Іран, як очікується, імпортує 4,5 мільйона тонни зерна, включаючи 3,5 мільйона тонн кукурудзи, свідчать дані Міжнародної ради з зерна.

Євросоюз в січні погодив заборону на імпорт іранських нафтопродуктів і заморозив активи центрального банку Ірану в прагненні підсилити тиск на нього через ядерну програму: Захід не вірить запевненням Тегерана, що та носить виключно мирний характер.

В результаті через проблеми, які виникли у іранських покупців з платежами приблизно десяток кораблів із зерном, в основному з Росії та України, застигли в очікуванні у іранських портів.

Деякі вже вирушили в з вантажем в інші країни.

Нагадаємо, раніше мiнiстр аграрної полiтики та продовольства Микола Присяжнюк заявляв, що Україна в умовах введених ЄС та США санкцiй щодо Iрану проводить консультацiї з цiєю країною для збереження постачань української аграрної продукцiї.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!