Єврокомісія заявляє, що Росія таки скоротила поставки газу в Європу

П'ятниця, 3 лютого 2012, 15:44

Росія скоротила поставки газу в Європу.

Таку інформацію офіційно підтвердила представник Єврокомісії Марлене Хольцнер на брифінгу в Брюсселі 3 лютого, передає "Інтерфакс".

Газ, за її словами, недоотримали Польща, Австрія, Угорщина, Болгарія, Румунія, Греція, Італія.

За даними на 2 лютого, Австрія недоотримала 30% газу, Італія - 24%, Польща - 8%.

Реклама:

За твердженням, Хольцнер, російська сторона не надала достатньої інформації, що пояснює цю кризу.

Єврокомісія підтримує контакт з російським представництвом в Брюсселі.

"Все, що поки відомо з російського боку, це те, що в Росії цього року дуже холодна зима, і їй самій потрібно газу більше, ніж звичайно", -  повідомила представник Єврокомісії.

Разом з тим вона зазначила, що в Євросоюзі це поки не розглядається як надзвичайна ситуація.

Всі країни ЄС можуть купити газ у інших держав-членів Євросоюзу або скористатися газом, накопиченим в сховищах.

"Можу також повідомити, що заходи, які ми зробили після газової кризи 2009 року, працюють дуже добре", - сказала Хольцнер.

Вона навела приклад Польщі, яка купує газ у Німеччини. Але оскільки немає газопроводу, здатного забезпечити країну достатньою кількістю газу в межах Євросоюзу, поляки відбирають частину транзитного російського газу, призначеного для Німеччини, і оплачують його як газ, поставлений німцями.

Це, за словами, Хольцнер, передбачено "другим енергетичним пакетом".

Крім того, внутрішня інфраструктура ЄС - газопроводи, що пов'язують держави-члени, - постачає газ із Західної Європи до Східної.

Є нові потужності сховищ (в Словаччині і Чехії), посилені при фінансуванні Єврокомісії компресорні потужності газорозподільної станції Баумгартен в Австрії.

Діє також введений після 2009 року регламент, який зобов'язує кожну державу-члена ЄС мати запас газу не менш ніж на 30 днів.

Як пояснила Хольцнер, на даний момент немає причин запускати кризовий механізм, так як для нього необхідні дві умови: значне збільшення споживання і відмова ринкових механізмів, тобто, коли підприємства більше не в змозі забезпечити поставки.

Кризовий механізм працює за триступеневою процедурою, починаючи з підприємства, і тільки на третьому етапі підключається Євросоюз.

Нагадаємо, раніше начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв заявляв, що Європейські компанії завищують заявки на поставки газу.

"Вони просять більше, ніж ми зобов'язані поставляти. Є різниця між "хотєлками" і узгодженими контрактними кількостями - максимальними кількостями, які визначені і на місяць, і на кожен день", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!