Фірташ і надалі контролюватиме два унікальні комбінати

П'ятниця, 3 лютого 2012, 14:50

Фонд держмайна України і ПрАТ "Кримський титан" підписали угоду про продовження оренди Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.) і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) до вересня 2014 року.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу "Кримського титану".

"Згідно з досягнутими домовленостями, "Кримський титан" погасить заборгованість за оренду ІГЗК і ВГМК в розмірі 151,4 млн гривень", - додали у прес-службі.

Як відомо, Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК забезпечують сировиною "Кримський титан".

Реклама:

У вересні 2009 року постановою уряду, очолюваного Юлією Тимошенко, було прийнято рішення створити державні підприємства на базі ІГЗК і ВГМК, включивши їх в держхолдинг "Титан Україна".

У свою чергу, "Кримський титан", що входить в Group DF Дмитра Фірташа, вимагав в суді пролонгувати договору оренди ІГЗК і ВГМК.

Із поразкою Тимошенко на президентських виборах питання оренди вирішилося на користь Фірташа, хоча тільки на початку 2012 року ФДМ заявив про досягнення мирної угоди з "Кримським титаном".

Використання продукції цих комбінатів має унікальну можливість реалізовувати замкнутий промисловий цикл виробництва титану, цирконію, гафнію, які використовуються в машинобудуванні, ядерній енергетиці, авіабудуванні та космічній галузі.

Раніше обидва комбінати приносили в бюджет величезну прибуток. Однак в 2004 році несподівано було прийнято рішення про передачу їх "Кримському титану".

До 2004 держава вклала величезні гроші в модернізацію ГЗК. Наприклад, в період 1995-2004 роки на Іршанському ГЗК були побудовані чотири збагачувальні фабрики із кар'єрами вартістю десятки мільярдів доларів.

Орієнтовна вартість двох комбінатів - 3-5 млрд доларів. Річний прибуток, за експертними оцінками, досягає 200 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: