Для порятунку єврозони від розпаду потрібен трильйон євро

П'ятниця, 3 лютого 2012, 12:58

Об'єднаній Європі варто збільшити розмір постійного резервного фонду ESM до 1 трлн євро, щоб він міг виконати своє призначення і зупинити поширення боргової кризи за межі єврозони.

Про це ідеться в доповіді, складеній спеціальним радником при Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Адріаном Блунделл-Уігналлом, повідомляє портал "Дело".

Нині для стабілізації ситуації в Європі існує тимчасовий Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF); його обсяг законодавчо обмежений 440 млрд євро.

З 1 липня 2012 року європейські стабфондів стане два: до EFSF приєднався постійно діючий Європейський стабілізаційний механізм (ESM).

Реклама:

Передбачалося, що вже у 2012 році ESM замінить EFSF, який створювався як тимчасовий фонд фінансової допомоги для підтримки Ірландії та Португалії.

Однак Єврокомісія повідомила, що фонди будуть співіснувати принаймні до середини 2013 року.

При цьому обсяг ESM буде зафіксований на рівні 500 млрд євро.

На економічному форумі в Давосі робилися пропозиції збільшити обсяг фонду до 750 млрд євро.

Блунделл-Уігналл вважає доцільним подвоїти розмір ESM.

При цьому необхідно зберегти за ЄЦБ незалежні функції рекапіталізації банків, вважає експерт.

Роль Центробанку не повинна обмежуватися його нинішніми обов'язками, говориться в доповіді.

Пропонується три варіанти нарощування активності ЄЦБ. Банк може почати "заливати" кошти в Міжнародний валютний фонд, який потім, імовірно, передасть їх країнам Європи.

Можна також надати EFSF банківську ліцензію, щоб фонд міг скористатися (нарівні з іншими банками) необмеженими ресурсами "друкарської машинки" ЄЦБ, випливає з документа.

Третя ідея експерта полягає в допуску суверенних фондів (фондів добробуту) до поповнення коштів європейських стабфондів.

Один із цих сценаріїв повинен бути вибраний і здійснений, щоб запобігти розпаду зони обігу єдиної європейської валюти, підкреслює Блунделл-Уігналл.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!