"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" намагається звалити на Україну відповідальність за газ для Європи

П'ятниця, 3 лютого 2012, 09:14

"Газпром" обвинувачує Україну в тому, що вона, збільшивши відбір газу, зриває постачання палива до Італії та інших європейських країн.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Так у прес-службі "Газпрому" повідомили, що тепер добовий відбір газу здійснюється Україною з розрахунку 60 млрд кубометрів на рік, що майже удвічі перевищує законтрактований обсяг.

Ця заява була зроблена на тлі обвинувачення європейських контрагентів "Газпрому" у зниженні постачання російського газу.

Реклама:

Заступник голови правління російського холдингу Олександр Медведєв у четвер відкинув всі обвинувачення, повідомивши, що "Газпром" максимально наростив постачання палива.

Як відомо, на початку січня Україна споживала 110-120 млн кубометрів газу на добу, а з початком холодів споживання виросло до 160 млн кубометрів газу на добу.

Минулої середи міністр енергетики Юрій Бойко заявив, що у січні Україна покривала дефіцит за рахунок газу із ПГС. 

В свою чергу, у прес-службі "Нафтогазу" заявили, що обсяг відбору імпортованого газу Україною відповідає рівню, визначеному у контрактах із російською компанією.

У "Нафтогазі" підкреслили, що обсяги і графік постачання російського газу до європейських країн відповідає контрактам, підписаним із "Газпромом".

Як розповів високопоставлений співрозмовник видання у департаменті нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Міненерго, заяви "Газпрому" пов'язані із принциповою позицією України в газових переговорах.

"Ми чітко стоїмо на тому, що газотранспортний консорціум, який є умовою зниження ціни на газ, має бути створений на трьох разом із європейськими партнерами. Саме для того, щоб він був реалізований у такому форматі, ми й запросили до участі в переговорах представників Єврокомісії, що, імовірно, не влаштовує російську сторону", - заявив він. 

Член комітету Верховної ради із ПЕК Олександр Гудима вважає, що Росія своїми заявами знову намагається погіршити відносини Євросоюзу й України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!