"Укргазвидобування" скаржиться, що не може нарощувати видобуток газу через податки

Середа, 29 лютого 2012, 16:24

"Укргазвидобування", найбiльша газовидобувна компанiя країни, вважає неможливим нарощування видобутку природного газу за поточного податкового навантаження i тарифу на реалiзований компанiєю газ.

Про це заявив заступник директора "Укргазвидобування" Олексiй Нестеренко пiд час третьої мiжнародної конференцiї Адама Смiта в середу в Києвi, передає "Інтерфакс-Україна".

"За такого податкового навантаження неможливо говорити про збiльшення видобутку природного газу в принципi. Необхiдно говорити про зменшення фiскального навантаження для газодобувних компанiй як державного сектора, так i приватних", - сказав вiн.

За словами Нестеренка, "Укргазвидобування" у 2011 роцi перерахувало до бюджетiв рiзних рiвнiв близько 2 млрд гривень податкiв i зборiв (за збереження видобутку на рiвнi 2010 року), що становить 68% вiд доходу компанiї.

Реклама:

При цьому, за прогнозом заступника директора "Укргазвидобування", податковi вiдрахування для компанiї в 2012 роцi зростуть на 1 млрд гривень - до близько 3 млрд гривень.

Крiм того, Нестеренко вважає недостатнiм тариф на реалiзацiю газу, встановлений НКРЕ для "Укргазвидобування".

"Цiна на газ власного видобутку в 420 гривень за тисячу кубометрів (з ПДВ) не дає можливостi виконувати iнвестицiйну програму", - наголосив вiн.

На думку Нестеренка, тариф на газ видобутку "Укргазвидобування" має становити 850 гривень за тисячу кубічних метрів (з ПДВ).

Нестеренко також додав, що в 2012 роцi компанiя прогнозує збiльшення видобутку газу максимум на 0,6%, або на 100 млн куб. м.

При цьому до 2015 року видобуток може зрости до 16 млрд кубічних метрів.

Нагадаємо, "Укргазвидобування", дочiрня компанiя НАК "Нафтогаз України", в 2011 роцi збiльшила видобуток газу на 0,5% порiвняно з 2010 роком - до 14,91 млрд кубометрів, нафти - на 6,1%, до 163,2 тис тонн, але скоротила видобуток газоконденсату на 1,2% - до 527,1 тис тонн.

"Укргазвидобування" є найбiльшою газовидобувною компанiєю країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країнi.

До складу компанiї, яка працює в 11 регiонах країни, входять чотири газопромисловi управлiння: "Шебелинкагазвидобування", "Полтавагазвидобування", "Харкiвгазвидобування" i "Львiвгазвидобування".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: