Україна "вбухала" 20 мільярдів у Євро-2012

Середа, 29 лютого 2012, 14:33

Інвестиції держави в підготовку України до проведення чемпіонату Євро-2012 склали близько 20 млрд гривень.

Про це заявив заступник глави Нацагентства з підготовки Євро-2012 Валерій Жалдак, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Інвестиції в підготовку до Євро-2012 ми трохи розділяємо, бо є спортивна інфраструктура, яка безпосередньо стосується Євро, і те, що його стосується побічно. В цілому, загальна сума інвестицій у підготовку стадіонів та аеропортів становить близько 20 млрд гривень", - сказав він.

Жалдак назвав у цьому контексті два стадіони в Києві та Львові плюс частково стадіон у Харкові, а також злітно-посадочні смуги в усіх чотирьох містах, що приймають чемпіонат.

Реклама:

Винятком став Київ, "оскільки в столиці була інвестиція з боку держави в перони, а не в саму злітно-посадкову смугу", і два термінали - в Донецьку і у Львові.

"Термінал в "Борисполі" будувався і будується за рахунок власних коштів аеропорту, а в Харкові - за рахунок інвестора", - зазначив він.

"Якщо говорити про інвестиції бізнесу, то можна оцінювати тільки те, що безпосередньо стосується Євро-2012. Це стадіон у Донецьку, вартість якого 310 млн євро - це близько 3 млн гривень, і термінал у Харкові, який коштував близько 200 млн євро", - сказав чиновник.

За його словами, державі складно підрахувати, скільки інвестував в рамках підготовки до турніру український готельний бізнес.

"Зрозуміло, що готельний бізнес не завжди хотів ділитися інформацією про кошти, які витрачені на будівництво того чи іншого готелю. Але, за нашими оцінками, це близько 20 млрд гривень", - сказав Жалдак.

Чиновник також вказав на те, що підготовка до Євро-2012 в Україні дала роботу 500 тис. осіб - це загальна кількість працівників, залучених у всі проекти підготовки до турніру з урахуванням суміжних галузей.

Середня місячна зарплата на основних об'єктах майбутнього турніру склала 3280 гривень, а фонд щомісячної заробітної плати склав понад 130 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!