"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна оскаржила просування "Південного потоку" членами Енергоспільноти

Середа, 29 лютого 2012, 13:31

Країни ЄС і Енергетичного співтовариства продовжують чинити дії, спрямовані на просування проекту "Південний потік", що суперечить Договору про Енергоспільноту.

Такий лист на адресу керівника секретаріату цієї організації Славчо Нейкова направив міністр палива і енергетики України Юрій Бойко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Незважаючи на прагнення України створювати належні умови для забезпечення енергобезпеки Європи, на жаль, ми сьогодні бачимо дії країн ЄС і Енергоспільноти, спрямовані на просування проекту "Південний потік", активне узгодження його параметрів", - ідеться в листі.

Бойко вказав на останній приклад таких дій: узгодження Словенією 27 лютого з "Газпромом" параметрів газопроводу "Південний потік" по території країни.

Реклама:

Український міністр нагадав, що головною метою української сторони під час приєднання до договору про Енергетичне співтовариство було створення єдиного енергоринку з дотриманням правил його функціонування, які відповідають законодавчим вимогам ЄС.

"У цьому контексті ми б хотіли бачити з боку Енергоспільноти конкретні дії, спрямовані на захист інтересів повноправних країн-членів", - підкреслив Бойко.

Він нагадав, що українська газотранспортна система має особливі переваги і вже сьогодні відіграє стратегічну роль у забезпеченні енергобезпеки та ефективній роботі єдиного енергоринку ЄС.

"Україна багато разів звертала увагу на важливість модернізації ГТС для країн ЄС і пропонувала надати проекту модернізації ГТС статус загальноєвропейського значення", - вказав український міністр.

В українському уряді зазначили агентству, що цей лист свідчить про те, що Україна вирішила більш жорстко відстоювати свої інтереси в рамках Енергоспільноти.

Співрозмовник ангентства нагадав, що заяви представників ЄС, зокрема, єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера про політичний, а не економічний характер "Південного потоку", не заважають деяким країнам підтримувати плани "Газпрому", спрямовані на посилення його монопольного впливу, і суперечать лібералізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!