Нафта дешевшає через статдані з Європи та побоюваннях з приводу попиту

Вівторок, 28 лютого 2012, 17:05

Вартість нафти у вівторок продовжує знижуватися на тлі прогнозів статистичних даних з Європи, які опинилися кращими, а також побоювань інвесторів з приводу можливого зниження попиту на "чорне золото" в майбутньому.

Про це свідчать дані бірж, передають "Ведомости".

Станом на 14.06 за Києвом вартість березневих ф'ючерсів на американську легку нафту марки WTI (Light Sweet Crude Oil) знизилася на 0,48 долара, або на 0,44%, - до 108,08 долара за барель.

Ціна квітневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знизилася на 1,55 долара, або на 1,25%, - до 122,62 долара за барель.

Реклама:

Інвестори з оптимізмом сприйняли у вівторок новини про те, що індекс споживчої і підприємницької довіри до економіки єврозони (ESI) в лютому 2012 року підвищився на один пункт порівняно з показником січня - до 94,4 пункту.

Таким чином, опубліковані дані виявилися кращими за прогнози аналітиків, які очікували зростання показника до 94 пунктів.

У той же час інвестори сподіваються, що економічну ситуацію в єврозоні зможе поліпшити запланований на середу другий трирічний безлімітний аукціон ЦБ для кредитних організацій регіону.

На думку багатьох аналітиків і трейдерів, додаткова ліквідність від даного аукціону допоможе тримати нафтові ринки на плаву, повідомляє агентство Reuters.

Крім того, на зниження вартості "чорного золота" позначаються побоювання інвесторів з приводу того, що високі ціни на паливо вплинуть на скорочення попиту на нафту.

"Існують побоювання того, що високі ціни на нафту можуть вплинути на економіку і майбутній попит на "чорне золото", - наводить агентство слова аналітика Commerzbank Карстена Фрітша.

У той же час зниження вартості нафти розвіяло побоювання інвесторів з приводу того, що подорожчання "чорного золота" може негативно позначитися на діяльності багатьох компаній і загальній економічної ситуації в світі.

"Падіння цін на паливо дало деяку підтримку ринку. Майбутнє зростання вартості нафти від поточного рівня навряд чи буде стійким", - наводить агентство Bloomberg слова старшого інвестиційного менеджера ING Investment Management Korea Ltd. Чжун Юньсіка.

"Нафта, безумовно, може і далі знижуватися з поточного рівня", - наводить агентство MarketWatch слова старшого стратега по ринку GFT Markets Девіда Моррісона.

Однак у той же час Моррісон зауважив, що нинішня політична ситуація в світі буде стримувати падіння вартості "чорного золота".

"Протистояння західних країн та Ірану продовжує підтримувати ціни (на нафту), так як наростають побоювання з приводу розвитку ядерної програми Ірану", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!