Cпівробітниця British Petroleum позивається до компанії через "брудну історію" в Україні?

Вівторок, 28 лютого 2012, 15:37

Колишня співробітниця British Petroleum подала позов проти компанії, стверджуючи, що нафтовий гігант звільнив її за повідомлення про хабарі, які платилися для керування спільним підприємством в Україні.

Про це йдеться в повідомленні видання Courthouse News Service, передає "Українська енергетика".

Ліліан Боріч подала позов проти British Petroleum, трьох її дочірніх компаній та Роберта Дадлі, колишнього голову BP та ТНК-BP, третьої за величиною нафтової компанії Росії, яка, за її словами, на 50% належить BP.

Боріч стверджує, що працювала в офісі BP у Ворренсвіллі, штат Іллінойс з 2004 по 2007 рік, коли їй запропонували посаду комерційного менеджера з маркетингу в Києві.

Реклама:

Без відома Боріч, за її словами, ця посада перемістила її в центр корпоративної "громадянської війни", що була ініційована спробою BP взяти в свої руки ціле СП.

У своєму позові Ліліан Боріч описує, що в компанії, яка володіє іншою частиною ТНК-BP, Alfa-Access-Renova, дізналися про наміри BP та застосували стратегію протидії, щоб перешкодити BP отримати контроль над ТНК-BP.

"Після того, як пані Боріч була переведена до Києва, вона дізналася про ряд порушень, що вже відбувалися, включаючи незаконні платежі різним людям в Росії та Україні, що були пояснені відповідачами у BP як необхідний шлях того, як робиться бізнес в Україні".

Боріч стверджує, що "нотатки за підсумками зустрічей дають зрозуміти, що хабарі та відкати були необхідною складовою для отримання державних контрактів, при цьому 50% прибутків віддавали особам тільки через їх стосунки з місцевими чиновниками, та для створення прикриття через сторонніх посередників, покликане легалізувати незаконну діяльність".

"Таким чином, в той час, як BP поводила себе так, ніби веде законний бізнес через участь в спільному підприємстві TNK-BP, BP та Роберт Дадлі, - якщо припустити, що інформація вірна, - або брали активну участь в незаконних платежах та хабарах, або їм було повністю відомо про здійснення цих незаконних платежів та хабарів".

Контракт Боріч, за її словами, був припинений в березні 2008 року, і вона була відсторонена від виконання обов’язків.

Боріч була звільнена в листопаді 2008 року.

"Відповідачі у BP чітко використовували всі доступні засоби, щоб позбутися пані Боріч та її знань про події, що відбувалися в Україні, та порушення, які відповідачі вчинили там", йдеться в позові.

"Відповідачі заявили причиною припинення роботи пані Боріч скорочення штату, проте в дійсності пані Боріч помстилися за те, що вона дізналася про діяльність ТНК-BP в Україні, крах "плана Дадлі", а також за те, що вона повідомила про порушення омбудсмена BP, суддю Стенлі Споркіна, в серпні 2008 року".

Боріч вимагає компенсацію збитків за вимагання, шахрайство, змову та порушення умов контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: